Gutereš povodom Svjetskog dana slobode medija: Bez slobode štampe nema demokratskih društava

"Od globalnog zdravlja do klimatske krize, korupcije i kršenja ljudskih prava, suočavaju se sa povećanom politizacijom svog rada i pokušajima da ih ućutkaju sa više strana", naveo je Gutereš

2597 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš izjavio je uoči Svjetskog dana slobode medija, 3. maja, da "bez slobode štampe nema pravih demokratskih društava i da bez slobode štampe nema slobode" i ukazao da "prijetnje novinarima rastu iz dana u dan".

Tokom pandemije, mnogi medijski radnici su bili na prvoj "liniji borbe", pružajući tačno, naučno zasnovano izvještavanje kako bi informisali donosioce odluka i spasili živote, navodi se u saopštenju generalnog sekretara.

Novinari koji pokrivaju oblast klime, biodiverziteta i zagađenja uspjeli su da skrenu pažnju svjetske javnosti na ovu planetarnu krizu.

Međutim, prema riječima Gutereša, "prijetnje slobodi novinara i medijskih radnika rastu iz dana u dan".

"Od globalnog zdravlja do klimatske krize, korupcije i kršenja ljudskih prava, suočavaju se sa povećanom politizacijom svog rada i pokušajima da ih ućutkaju sa više strana", naveo je Gutereš.

Digitalna tehnologija je demokratizovala pristup informacijama, ali je stvorila i ozbiljne izazove.

"Digitalna tehnologija čini cenzuru još lakšom. Mnogi novinari i urednici širom svijeta su u stalnom riziku da njihovi programi i izvještaji budu uklonjeni sa mreže".

Metode i alati se mijenjaju, kako je naveo generalni sekretar UN, ali cilj diskreditacije medija i prikrivanja istine ostaje isti kao i uvijek.

Na Dan slobode medija, Gutereš je uputio apel vladama, medijskim organizacijama i tehnološkim kompanijama u svijetu da podrže ključne napore medija u razotkrivanju laži i izgradnji jakih, otpornih institucija i društava.

Svjetski dan slobode medija 3. maj ustanovljen je odlukom Generalne skupštine UN, kako bi se podsjetile vlade država da su dužne da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja zagarantovano članom 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Bonus video: