"Moja majka je ubijena jer je stala između vladavine zakona i onih koji krše zakon"

"Jedan od policijskih narednika koji bi trebalo da istražuje njeno ubistvo, Ramon Misfud na fejsbuku je napisao: "Svi dobiju ono što zaslužuju! Srećan sam"
71 pregleda 4 komentar(a)
Dafne Karuana Galicija, Foto: Reuters
Dafne Karuana Galicija, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.10.2017. 13:02h

Moja majka je ubijena kao i mnogi jaki novinari, jer je stala između vladavine zakona i onih koji krše zakon, saopštio je danas Metju Karuana Galicija, sin novinarke i blogerka s Malte Dafne Karuane Galicije koja je juče ubijena u eksploziji bombe postavljene pod automobil.

On je novinar Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) koji je otkrio aferu "Panamski papiri".

"Ona je takođe bila meta jer je bila bila jedina osoba koja se usudila da uradi to. Ovo se događa kada institucije države nemaju dovoljno kapaciteta, posljednja osoba koja ostane je novinar. Nikada neću zaboraviti, trčanje oko pakla u polju, pokušaja da shvatim kako da otvorim vrata, sirenu u automobilu koja se još čuje, vrisku dvojice policajaca koji su se pojavili. Gledali su u mene, a jedan od njih je rekao "Izvini, ne možemo ništa da uradimo", napisao je Metju na svom fejsbuk profilu.

On je dodao i da da je pogledao dolje i da su ostaci njegove majke bili svuda oko njega.

"Shvatio sam da su bili u pravu, nije bilo nade. Ko je u kolima? pitali su me. Moja majka je u kolima. Mrtva je. Mrtva je zbog vaše nesposbnosti. Da, nesposobnost i nemarnost koji rerezultiraju neuspjehom da se ovako nešto spriječi. Žao mi je što ovako slikovito ovo opisujem, ali to tako izgleda i treba da znate. ovo nije bilo obično ubistvo ni tragedija. Tragedija je kad nekoga pregazi autobus. Kada je krv i vatra oko vas, to je rat. Mi smo ljudi u ratu protiv države i organizovanog kriminala. Nekoliko sati kasnije dok je klovn od premijera davao izjavu pred parlamento o novinaru kojeg je više od decenije demonizovao i maltretirao, jedan od policijskih narednika koji bi trebalo da istražuje njeno ubistvo, Ramon Misfud na fejsbuku je napisao "svi dobiju ono što zaslužuju! Srećan sam". Mafijaška država u kojoj možeš promijeniti pol ili ličnu kartu, ali gdje možeš biti raznesen u komadiće zbog svojih osnovnih sloboda", napisao je Metju.

Saopštio je i da kultura nekažnjavanja cvjeta zahvaljujući vladi Malte.

"Premijer Malte saopštava da se "nećemo smiriti" dok organizatori ubistva ne budu pronađeni, a on je na čelu vlade koja ohrabruje nekažnjivost. U njegovom kabinetu su varalice, napunio je policiju varalicama i imbecilima, napunio je sudove varalicama i nesposobnjakovićima. Da su institucije radile ne bi bilo ubistva da se istražuje i moja braća i ja bi još imali majku. Džozef Muskat, Kit Šembri, Kris Kardona, Konrad Mici, državni tužilac i još mnogo policijskih komesara koji ne preduzimaju nikakve akcije - vi ste saučesnici. Vi ste odgovorni za ovo", zaključio je Metju u svom statusu na fejsbuku.

JWPlayer video mesto

Bonus video: