Poslije dva mjeseca ugledali svjetlo dana

Iscrpljeni civili evakuisani iz željezare u Mariupolju stigli u Zaporožje, Rusija nastavila granatiranje industrijskog kompleksa

23294 pregleda 3 komentar(a)
Evakuisani iz Mariupolja u centru za registraciju interno raseljenih lica u Zaporožju, Foto: Rojters
Evakuisani iz Mariupolja u centru za registraciju interno raseljenih lica u Zaporožju, Foto: Rojters

Desetine evakuisanih osoba, koje su se nedjeljama krile u bunkerima željezare u okupiranom Mariupolju, stigle su juče u grad Zaporožje koji je pod kontrolom Kijeva, ali su humanitarni radnici kazali da je veliki broj ljudi i dalje zarobljen u lučkom gradu.

Iscrpljeni ljudi, uključujući i malu djecu i penzionere, silazili su iz autobusa koji se zaustavio na parkingu u jugoistočnoj Ukrajini nakon što su pobjegli iz ruševina njihovog rodnog grada koji je sada pod kontrolom Rusije.

Ukrajinka evakuisana iz Azovstala
Ukrajinka evakuisana iz Azovstalafoto: REUTERS

”Bili smo se oprostili za životom, mislili smo da niko ne zna gdje smo”, kazala je 70-godišnja Valentina Sitnjikova, koja se dva mjeseca krila u željezari Azovstal sa sinom i 10-godišnjom unukom.

Veliki industrijski kompleks željezare Azovstal sa bunkerimaa i tunelima postao je utočište za civile kao i za ukrajinske borce dok je Moskva držala pod opsadom grad na obali Azovskog mora.

Sitnjikova je kazala da je još 17 porodica, uključujući i djecu, bilo sa njom u skloništu i da se njihov bunker srušio kada je Rusija bombardovala tu oblast i da su ih ukrajinski vojnici prije tri dana izvukli iz ruševina.

Ujedinjene nacije i Međunarodni komitet Crvenog krsta koordinirali su petodnevnu operaciju koja je počela 29. aprila kako bi izvukli žene, djecu i starije osobe iz željezare.

Porodica evakuisana iz željezare u Mariupolju
Porodica evakuisana iz željezare u Mariupoljufoto: ROJTERS

Osnat Lubrani, koordiniator humanitarnih napora UN za Ukrajinu, kazao je da su 101 “žena, muškarac, dijete i starije osobe mogli konačno da napuste bunkere ispod željezare Azovstal i poslije dva mjeseca ugledaju svjetlo dana poslije”.

Još 58 osoba pridružilo se humanitarnom konvoju iz jednog grada nadomak Mariupolja.

”Ne mogu da vjerujem da sam uspjela, samo želimo da se odmorimo”, kazala je Alina Kozitskaja, koja je kazala da je provela nedjelje u podrumu sa spakovanim torbama čekajući priliku da pobjegne.

Nekoliko žena držalo je transparente pozivajući ukrajinske vlasti da evakuišu vojnike - među kojima su članovi njihovih porodica - koji su i dalje zarobljeni i opkoljeni u fabrici Azovstal.

Azovstal
foto: REUTERS

”Plašimo se da će nakon evakuacije civila, momci tamo biti ostavljeni. Ne vidimo nikakve naznake pomoći”, kazala je 29-godišnja Ksenija Čebiševa čiji se suprug je pripadnik Azov regimenta.

Čebiševa, koja je držala transparent na kojem je pisalo “Spasite vojsku iz Azovstala”, kazala je da je 26. aprila čula da joj je suprug i dalje živ, ali da od tada nema vijesti o njemu.

”Nemaju hrane, vode ili municije”, uzviknula je druga žena. “Svi su ih zaboravili”.

Rusija je juče ponovo granatirala željezaru u Mariupolju uprkos tome što je evakuacija u organizaciji UN i dalje u toku, a zvaničnici tvrde da u kompleksu i dalje ima civila.

Gradonačelnik Mariupolja tvrdi da u tom gradu i dalje ima 100 000 civila.

Bonus video: