EU najavljuje nove sankcije na rusku naftu, vojsku i TV

Šefica Evropske komisije Ursula von der Lajen trebala bi da iznese detalje Evropskom parlamentu u sljedećih nekoliko minuta o predlozima za šesti krug sankcija Rusiji

1511 pregleda 0 komentar(a)
Von der Lajen, Foto: Reuters
Von der Lajen, Foto: Reuters

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lajen iznijela je detalje o šestom paketu sankcija za Rusiju oko kojeg će se postići dogovor u narednim danima.

Lajen je dala četiri različite vrste sankcija:

Visoki ruski vojni oficiri koji su počinili ratne zločine u Buči i Mariupolju će biti ciljani: "Znamo ko ste, nećete se izvući iz ovoga", rekla je Lajen.

Sberbanka, najveća ruska banka biće isključena iz sistema SWIFT.

Tri velika državna emitera biće isključena iz kablovske mreže u Evropskoj uniji (EU), satelita ili interneta. Lajen ih je nazvala "pojačalom za Putinove laži".

Von der Lajen je rekla da EU takođe najavljuje kraj zavisnosti od ruske nafte: "Neće biti lako, ali jednostavno moramo to da uradimo". Sva ruska nafta biće ukinuta, rekla je, ali na postepeno. Sirova nafta će biti ukinuta za šest mjeseci, a rafinirani proizvodi do kraja 2022.

Šefica Evropske komisije Ursula von der Lajen trebala bi da iznese detalje Evropskom parlamentu u sljedećih nekoliko minuta o predlozima za šesti krug sankcija Rusiji.

Očekuje se da će vrhunac predloga biti postupni embargo na uvoz ruske nafte. Izvještaji navode da bi 27 država članica EU-a moglo dobiti šest mjeseci da se odviknu od ruske sirove nafte i osam mjeseci za srodne proizvode.

Dvije države, Mađarska i Slovačka, vjerovatno će biti izuzete iz plana postupnog ukidanja jer se oslanjaju na rusku naftu.

Bonus video: