Umro prvi predsjednik nezavisne Bjelorusije Stanislav Šuškevič

Irina Šuškevič je rekla za rusku agenciju Ria Novosti da je njen suprug umro juče pred ponoć, a informaciju je potvrdila i za bjeloruske medije

2534 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Prvi predsjednik nezavisne Bjelorusije poslije odvajanja od Sovjetskog Saveza, Stanislav Šuškevič umro je u 88. godini, saopštila je danas njegova supruga.

Irina Šuškevič je rekla za rusku agenciju Ria Novosti da je njen suprug umro juče pred ponoć, a informaciju je potvrdila i za bjeloruske medije.

Prema navodima više medija, on je umro od posljedica kovida-19 koji je dobio u martu. Njegova supruga je krajem aprila rekla da je njen suprug na aparatima.

Supruga je rekla za Frans pres da se nada da će biti organizovana državna sahrana ali da ih niko nije još kontaktirao.

Predsjednici sovjetske Rusije, Bjelorusije i Ukrajine, Boris Jeljcin, Stanislav Šuškevič i Leonid Kravčuk, su 8. decembra 1991. potpisali sporazum o razlazu SSSR-a, čime je njegov posljednji lider Mihail Gorbačov bio primoran na ostavku i time potpisao kraj sovjetske ere.

Međutim već 1994. Šuškeviča su poslanici primorali da napusti funkciju, pošto je zajedno sa drugim visokim zvaničnicima bio optužen za korupciju u izvještaju tadašnjeg vođe parlamentarne komisije protiv korupcije, Aleksandra Lukašenka.

Nekoliko mjeseci kasnije Lukašenko je pobijedio na izborima Šuškeviča i druge predsjedničke kandidate.

Skoro 30 godina kasnije Lukašenko je i dalje na vlasti, na čelu autoritarnog režima čijim polugama upravlja.

Šuškevič je do 2018. vodio opozicionu Socijal-demokratsku partiju. On je 2012, poslije protestnog pokreta ukazao da su mu bjeloruske vlasti zabranile izlazak iz zemlje.

Bonus video: