Politiko: Papa rekao da je NATO možda izazvao invaziju Rusije na Ukrajinu

U intervjuu italijanskom listu Кorijere dela sera, papa Franjo se osvrnuo na agresiju Rusije na njenog susjeda i rekao da, iako možda ne bi išao toliko daleko da kaže da je prisustvo NATO-a u obližnjim zemljama „isprovociralo” Moskvu, ali da je ono „možda olakšalo” odluku o invaziji

4808 pregleda 8 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: REUTERS
Papa Franjo, Foto: REUTERS

Papa Franjo rekao je da je "lajanje NATO-a pred vratima Rusije" možda dovelo do invazije Vladimira Putina na Ukrajinu, piše Politiko. Papa je dodao da je ponudio da se sastane sa ruskim predsjednikom u Moskvi.

U intervjuu italijanskom listu Кorijere dela sera, papa Franjo se osvrnuo na agresiju Rusije na njenog susjeda i rekao da, iako možda ne bi išao toliko daleko da kaže da je prisustvo NATO-a u obližnjim zemljama „isprovociralo” Moskvu, ali da je ono „možda olakšalo” odluku o invaziji.

Papa je takođe osudio „brutalnost” rata i uporedio ga sa građanskim ratom u Ruandi 1990-ih, koji je rezultirao genocidom nad Tutsi manjinom.

Sveta stolica od sredine marta traži sastanak s Putinom u Moskvi, rekao je papa.

„Naravno da nam je bio potreban vođa Кremlja da odredi vremenski okvir sastanka. Još nismo dobili nikakav odgovor i još uvek pokušavamo, mada se bojim da Putin ne može i ne želi da se održi taj sastanak u ovom trenutku".

U intervjuu, papa je za sada isključio odlazak u Кijev: „Prvo moram da idem u Moskvu, prvo moram da upoznam Putina", kaže papa, a prenosi Politiko.

Papa Franja je rekao i da je otkazao sastanak sa patrijarhom Кirilom, poglavarom Ruske pravoslavne crkve i ključnim pobornikom Putina koji je opravdao rat, prenosi N1.

Od početka invazije na Ukrajinu, papa Franjo je u više navrata kritikovao rusku invaziju, izbjegavajući eksplicitno da imenuje Putina, u skladu sa spoljnom politikom Vatikana da drži otvorena vrata za mogući dijalog.

Bonus video: