Malta: Ubijena blogerka koja je optuživala vladu za korupciju, postavili joj bombu ispod auta

"Ono što se danas desilo je neprihvatljivo na više nivoa. Danas je crni dan za našu demokratiju i slobodu izražavanja", rekao je Muskat i pozvao ostrvo na jedinstvo
73 pregleda 2 komentar(a)
Dafne Karuana Galicija, mjesto ubistva, Foto: Reuters
Dafne Karuana Galicija, mjesto ubistva, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.10.2017. 18:47h

Malteška blogerka Dafne Karuana Galicija, čije su optužbe o korupciji vlade dovele do prijevremenih izbora u junu, poginula je danas u eksploziji bombe postavljene ispod njenog automobila, saopštili su policijski i politički zvori.

Eksplozija se dogodila u mjestu Bidnija, blizu Moste, neposredno pošto je napustila svoju kuću, navode izvještaji. Detonacija je bila toliko snažna da je vozilo bačeno u obližnje polje, prenijela je agencija Frans pres.

Malteški premijer Džozef Muskat je na konferenciji za štampu sazvanoj poslije tog zločina osudio "varvarski napad", i naredio bezbjednosnim snagama da upotrijebe sva raspoloživa sredstva da se počinioci privedu pravdi.

"Ono što se danas desilo je neprihvatljivo na više nivoa. Danas je crni dan za našu demokratiju i slobodu izražavanja", rekao je Muskat i pozvao ostrvo na jedinstvo.

Karuana Galicija, sarađivala je sa više malteških medija a prije svega je bila poznata po blogu u kome je otkrila više korupcionaških afera.

JWPlayer video mesto

Početkom juna Muskatova laburistička partija na vlasti od 2013. ubjedljivo je pobijedila na prijevremenim parlamentarnim izborima sazvanim poslije niza skandala u kojima su bili umiješani premijerovi bliski saradnici i čak i supruga zbog otrkića u kojima je Karuana Galicija igrala centralnu ulogu.

"Svako zna da je Karuana Galicija bila moj oštri kritičar, politički i lično", rekao je Muskat i naglasio da ne može biti "opravdanja na bilo koji način" za takvo djelovanje, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Ministar energetike, šef kabineta premijera Muskata pa i njegova supruga osumnjičeni su da imaju ofšor račune koji su otkriveni u okviru skandala oko Panamskih dokumenata. Muskat je kategorički demantovao optužbe i obećao da će podneti ostavku ukoliko se pokaže da su tačne.

Pisala da VGH nema isustva u upravljanju bolnicama

Galicija je prošle godine na svom blogu objavila da kompanija Vitals Global Healthcare (VGH) nema nikakvog iskustva u upravljanju bolnicama i nije registrovana na Malti, a dvije godine nakon potpisivanja ugovora sa Vladom te države nije zaživio projekat upravljanja tamošnjim bolnicama Gozo i St Luke.

Ona je tada istakla i sumnje da je dogovor Vlade Malte sa Ram Tumulurijem, Kanađaninom indijskog porijekla i izvršnim direktorom VGH kojeg dovodi u vezu sa aferom Panama papiri, bio unaprijed dogovoren, mjesecima prije javnog tendera.

Navela je da je izvještaj konsultantske kuće, urađen za potrebe firme kojoj se VGH obratio za parnerstvo, pokazao da postoji “opasnost od štete za reputaciju”.

U blogu se navodi da zbog sumnjivog posla postoji i opasnost da bi EU mogla da istražuje korupciju u Vladi na Malti, posebno zbog partnerstva sa VGH.

VGH je nedjelju dana prije objavljenog teksta Galicije, imala prezentaciju u Crnoj Gori, najavljujući da je zainteresovana da ulaže u javno zdravstvo i njime upravlja.

Na prezentaciji u Podgorici bio je prisutan i tadašnji ministar zdravlja Budimir Šegrt. Pored njega, govorio je i tadašnji ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović.

VGH je tada podnijela inicijativu Ministarstvu zdravlja za dodjelu koncesija za transformaciju zdravstvenog sistema. Taj projekat bi, tvrde, vrijedio 375 miliona eura, a VGH bi narednih 30 godina upravljala bolnicama u Crnoj Gori.

Aktuelni ministar zdravlja Kenan Hrapović nakon dolaska na tu funkciju kazao je da od ugovora sa kompanijom VGH neće biti ništa. On je tada saopštio da Ministarstvo zdravlja, dok je na čelu tog resora bio Šegrt, nije poštovalo procedure o opravdanosti davanja koncesije i zaključivanja ugovora po modelu javno privatnog partnerstva.

Bonus video: