Šin Fejn prvi put osvojio najviše mjesta u parlamentu Sjeverne Irske: Već se pominje rasprava o ujedinjenju s Irskom

Pobjeda znači da Šin Fejn ima pravo da bira prvog ministra u Belfastu prvi put otkako je Sjeverna Irska osnovana kao država sa većinskim protestantskim stanovništvom 1921. godine

17265 pregleda 6 komentar(a)
Mišel O'Nil govori nakon što je ta partija osvojila najviše glasova, Foto: Reuters
Mišel O'Nil govori nakon što je ta partija osvojila najviše glasova, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.05.2022. 22:46h

Irska nacionalistička partija Šin Fejn, koja je za ujedinjenje sa Republikom Irskom, pozdravila je danas "novu eru" za Sjevernu Irsku pošto je prvi put osvojila najviše mjesta u parlamentu.

Šin Fejn dobila je na lokalnim izborima održanim u četvrtak 27 od 90 mjesta u parlamentu, dok je Demokratska unionistička partija (DUP) koja je dvije decenije dominirala u zakonodavnom tijelu Sjeverne Irske, osvojila 24 mjesta.

Pobjeda znači da Šin Fejn ima pravo da bira prvog ministra u Belfastu prvi put otkako je Sjeverna Irska osnovana kao država sa većinskim protestantskim stanovništvom 1921. godine.

Centristička partija Alijansa, koja se ne identifikuje ni kao nacionalistička ni kao unionistička, doživjela je ogroman porast podrške i postaće drugi veliki pobjednik na izborima sa 17 poslaničkih mjesta.

Iako bi pobjeda Šin Fejna označila istorijsku promjenu koja pokazuje sve manju podršku unionističkim partijama, još uvijek nije izvjesno šta će se dalje dešavati zbog komplikovane procedure podjele vlasti u Sjevernoj Irskoj i tekućih sukoba oko aranžmana nakon Bregzita.

Radio Slobodna Evropa prenosi da Šin Fejn, nekada političko krilo paravojne Irske republikanske armije (IRA), slavi prvu izbornu pobjedu u istoriji Sjeverne Irske, regije u sastavu Velike Britanije.

Šin Fejn je osigurao 29 posto preferencijalnih glasova u odnosu na 21,3 posto za probritansku DUP, prema službenim rezultatima lokalnih izbora održanih u četvrtak 5. maja.

Konačni rezultati još nisu objavljeni, ali analitičari ističu da je Šin Fejn nedostižan jer je dobio 23 mjesta od 79 u regionalnom parlamentu, a DUP 22.

"Današnji trenutak je odlučujući za našu politiku i za naš narod", rekla je regionalna liderka stranke Mišel O'Nil.

"Sada bi trebalo održati "iskrenu raspravu" o cilju naše stranke - ujedinjenju teritorije s Republikom Irskom", rekla je.

Pobjeda Šin Fejna ipak neće promijeniti status regije jer da bi izašla iz sastava Velike Britanije, potrebano je održavanje referenduma, o čemu odlučuje britanska vlada i za to će trebati godine, navodi Radio Slobodna Evropa.

Izborni rezultati potvrda su demografskih trendova koji su odavno pokazivali da će pobjedu nad probritanskim protestantskim strankama odnijeti katoličke irske nacionalističke stranke koje zagovaraju ujedinjene Sjeverne Irske s Republikom Irskom.

Bonus video: