Plenković u Kijevu: "Hrvatska zna kako je biti pod vojnom agresijom..."

Uz premijera je ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman

10814 pregleda 19 komentar(a)
Plenković i Zelenski, Foto: president.gov.ua
Plenković i Zelenski, Foto: president.gov.ua

Premijer Hrvatske Andrej Plenković doputovao je u nedelju ujutro, 8. maja, u Kijev gdje se sastaje s ukrajinskim državnim vrhom, saopštila je hrvatska vlada.

U saopštenju se navodi da će Plenković razgovarati sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, predsjednikom Vlade Denisom Šmihalom i predsjednikom Parlamenta Ruslanom Stefančukom.

Uz premijera je ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman.

"Hrvatska zna kako je biti pod vojnom agresijom i nastavlja pružati političku, diplomatsku, finansijsku, humanitarnu, tehničku i svaku drugu moguću podršku Ukrajini, kao i pomoć u zbrinjavanju ukrajinskih izbjeglica", navodi se u saopštenju.

Ukrajinski državni vrh, dodaje se, upoznaće predsjednika hrvatske vlade sa posljedicama razaranja usljed ruskih napada, a razgovaraće se i o daljoj pomoći i nastavku evropskog puta Ukrajine.

U saopštenju se ističe da se posjeta hrvatskog premijera odvija uoči Dana Evrope i da je "izraz solidarnosti i podrške ukrajinskim vlastima i prijateljskom ukrajinskom narodu, koji je žrtva brutalne ruske agresije".

Hrvatske zvaničnike dočekala je ambasadorka Anica Đamić koja se, kako se navodi, vratila u Kijev, gdje će ostati i nastaviti da vodi hrvatsku ambasadu u Ukrajini.

Plenković je u zvaničnoj posjeti Ukrajini boravio u decembru prošle godine, a učestvovao je i na sastanku na vrhu Krimske platforme zajedno sa liderima EU u avgustu 2021.

Premijer Hrvatske je jedan u nizu zvaničnika zemalja EU koji je od početka invazije Rusije na Ukrajinu posjetio tu zemlju u znak podrške.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara.

Bonus video: