"Ulazak u NATO najbolja opcija za Finsku"

Očekuje se da će finski predsjednik Sauli Niinisto u četvrtak objaviti svoj stav o pridruživanju NATO-u, potezu koji bi, nakon ruske invazije na Ukrajinu, značio veliku promjenu sigurnosne politike za tu nordijsku zemlju

1071 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ulazak u NATO najbolja je opcija za Finsku da garantuje svoju nacionalnu sigurnost, rekao je u utorak odbor za odbranu finskog parlamenta, uoči skorašnje službene odluke Finske o tome hoće li se ili ne pridružiti zapadnom odbrambenom savezu.

Članstvo Finske u Sjevernoatlantskom savezu značajno bi povećalo faktor odvraćanja da postane meta ruske agresije, zaključio je odbor za odbranu u saopštenju.

Finska, koja dijeli granicu od 1.300 kilometara i tešku prošlost sa susjednom Rusijom, preispituje svoju dugogodišnju poziciju da se suzdrži od pridruživanja NATO-u kako bi održala prijateljske odnose sa svojim istočnim susjedom.

Očekuje se da će finski predsjednik Sauli Niinisto u četvrtak objaviti svoj stav o pridruživanju NATO-u, potezu koji bi, nakon ruske invazije na Ukrajinu, značio veliku promjenu sigurnosne politike za tu nordijsku zemlju.

"Članstvo u NATO-u najbolje je rješenje za sigurnost Finske. Ono jača nacionalnu odbrambenu sposobnost Finske uz podršku značajnih vojnih resursa unije", rekao je predsjednik odbora i glavni lider opozicije Petteri Orpo iz stranke Nacionalne koalicije, prenosi Reuters.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, Finska i Švedska razmatraju apliciranje za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu što bi predstavljalo radikalnu promjenu politike za nordijsku regiju.

Finska će 12. maja odlučiti da li će aplicirati za članstvo u NATO savez. U Švedskoj, parlament vrši reviziju sigurnosne politike, uključujući razloge za i protiv članstva u savezu, a rezultati bi trebalo da budu poznati 13. maja. U parlamentu već postoji većina koja podržava članstvo u NATO.

Moskva od ranije upozorava na "ozbiljne posljedice" ako bi se Finska i Švedska učlanile u NATO, ističući da bi onda morala da ojača svoje kopnene, pomorske i vazdušne snage u oblasti Baltičkog mora, te su ostavili otvorenu mogućnost postavljanja nuklearnog naoružanja u toj zoni.

Druge nordijske zemlje – Norveška, Danska i Island – su među zemljama osnivačima NATO pakta.

Bonus video: