Od 16. maja u Evropskoj uniji bez maski u avionima

“Za posade aviona u putnike ovo je veliki korak ka normalizaciji vazdušnog saobraćaja, ali putnici i dalje treba da budu odgovorni i da nose maske ako imaju bilo koji simptom kovida", navodi se u saopštenju

3542 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Od 16. maja na aerodromima u Evropskoj uniji više neće morati da se nose maske, a one neće biti obavezne ni u avionima, saopštili su Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti i Evropska agencija za bezbjednost vazdušnog saobraćaja.

U saopštenju se navodi da je odluka donijeta zbog visoke stope vakcinacije protiv kovida, pirodno stečenog imuniteta i zbog činjenice da je više članica EU ukinulo gotovo sve restriktivne mjere, prenosi Politiko.

Dodaje se, ipak, da je nošenje maski i dalje jedna od najboljih zaštita od prenošenja kovida-19, prenosi N1.

“Za posade aviona u putnike ovo je veliki korak ka normalizaciji vazdušnog saobraćaja, ali putnici i dalje treba da budu odgovorni i da nose maske ako imaju bilo koji simptom kovida, jer je to jedini način da zaštite one koji se nalaze pored njih“, navodi se u saopštenju.

Odluka će početi da se primjenjuje od 16. maja, ali se upozorava da ona nije obavezujuća i da aviokompanije i dalje mogu da zahtijevaju nošenje maski ukoliko se putuje u države u kojima je ta mjera još na snazi.

Bonus video: