Švedska i Velika Britanija potpisale sporazume o međusobnoj odbrani

"Ako bi Švedska bila napadnuta i zatražila našu pomoć, mi bismo im priskočili u pomoć", rekao je Džonson na zajedničkoj konferenciji za novinare u Švedskoj

1779 pregleda 5 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: REUTERS
Sa sastanka, Foto: REUTERS

Premijeri Velike Britanije i Švedske Boris Džonson i Magdalena Anderson potpisali su danas sporazum o zajedničkoj odbrani u slučaju napada, u trenutku kada Švedska razmatra članstvo u NATO-u.

"Ako bi Švedska bila napadnuta i zatražila našu pomoć, mi bismo im priskočili u pomoć", rekao je Džonson na zajedničkoj konferenciji za novinare u Švedskoj.

"Ako bi jedna od dvije zemlje pretrpjela posljedice katastrofe ili napada, Ujedinjeno Kraljevstvo i Švedska priskočile bi jedna drugoj u pomoć na različite načine", navodi se u izjavi solidarnosti. "Vojna pomoć je takođe uključena", dodala je Anderson.

Britski premijer Boris Džonson i njegova švedska koleginica rekli su da se odnosi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nikada više ne mogu normalizovati nakon invazije na Ukrajinu.

Džonson se sastao sa švedskom premijerkom Magdalenom Anderson kako bi razgovarali o temama uključujući sigurnost u Evropi.

"Lideri su se složili da su naknadni potresi Putinove invazije na Ukrajinu iz temelja promijenili međunarodnu sigurnosnu arhitekturu", rekao je Džonsonov glasnogovornik nakon sastanka. "Naglasili da se odnosi s Putinom nikada ne mogu normalizovati."

Očekuje se da će Džonson potpisati sličan ugovor sa Finskom u Helsinkiju, rekao je njegov glasnogovornik.

Švedska i Finska će narednih dana odlučiti hoće li odustati od decenija neutralnog statusa i pridružiti se NATO savezu. Aktivna diplomatija o priključivanju dvije skandinavske države NATO-u ubrzana je nakon ruske invazije na Ukrajinu, 24. februara.

Dvije zemlje tražile su garancije od članica NATO-a da će biti zaštićene tokom prelaznog perioda između podnošenja zahtjeva i sticanja punopravnog članstva. Rusija je upozorila Finsku i Švedsku protiv priključenja Alijansi, navodeći da takav potez neće doprinositi stabilnosti Evrope.

Helsinki i Štokholm razgovarali su s članicama NATO-a, uključujući SAD, Francusku i Njemačku, ali dokument potpisan s Britanijom prvi je javno objavljen sporazum.

Bonus video: