Ruske diplomate nailaze na prezir u evropskim prijestonicama

"Nevolje diplomata su upečatljiv primjer dubine osjećanja protiv invazije na Ukrajinu"

32241 pregleda 18 komentar(a)
Andrejev u ponedjeljak u Varšavi, Foto: Reuters
Andrejev u ponedjeljak u Varšavi, Foto: Reuters

Ruski diplomata Sergej Andrejev osjećao je da nije dobrodošao na ulicama Varšave i prije nego što su ga demonstranti iz neposredne blizine polili crvenom bojom ove nedjelje.

Nedugo nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, Andrejev, ambasador Rusije u Poljskoj, otkrio je da su bankovni računi ambasade zamrznuti. Pokušaji sastanka sa poljskim zvaničnicima na bilo kom nivou diplomatske rasprave bili su nemogući, rekao je.

Frizer kod kojeg je redovno išao, odbio je da ga šiša. Osiguravajuće kompanije su odbile pokriće za vozila ambasade, kaže Andrejev. "Praktično smo izolovani," rekao je za Rojters, prije incidenta sa farbom u ponedjeljak.

'Praktično smo izolovani': Andrejev
"Praktično smo izolovani": Andrejevfoto: Reuters

Širom evropskih prijestonica, ruske diplomate dobijaju neprijateljski tretman, od diplomatskih protjerivanja od strane vlada, do protesta pojedinačnih građana i odbijanja usluga od strane kompanija, piše Rojters.

Vlade Evropske unije su protjerale najmanje 400 ruskih diplomata i pomoćnog osoblja. Varšava je zauzela zgradu koja je povezana sa ruskom ambasadom, a Oslo je ulicu ispred ruske misije preimenovao u „Trg Ukrajine“.

Rojters ocjenjuje da su nevolje diplomata upečatljiv primjer dubine osjećanja protiv invazije, i da je toga svjesna i Moskva.

Javni protesti su naveli rusko ministarstvo spoljnih poslova da upozori diplomate da dobro razmisle prije nego što izađu nakon što su zgrade ambasada u Rimu, Sofiji i Pragu zasute crvenom bojom. U Londonu, demonstranti su u aprilu donosili posuđe i kućne aparate ispred ruske misije, aludirajući na izvještaje o ruskom pljačkanju u Ukrajini.

"Dešavaju se napadi, praktično teroristička djela protiv naših institucija i protiv fizičke bezbjednosti diplomata", rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov za televiziju Rosija 24.

„Sada ne preporučujemo da izlaze sami“, rekao je Lavrov, koji je za antirusku atmosferu koju podstiče Zapad rekao da je diskriminatorska.

Prozor ruske ambasade u Pragu bio je isprskan bojama ukrajinske zastave
Prozor ruske ambasade u Pragu bio je isprskan bojama ukrajinske zastavefoto: Reuters

Ruski ambasador Andrejev bio je u ponedjeljak na sovjetskom vojnom groblju u Varšavi kako bi položio cvijeće na obilježavanju 77. godišnjice pobjede nad nacističkom Njemačkom, kada su ga okružili demonstranti, od kojih su neki držali ukrajinske zastave i uzvikivali "fašisti" u pravcu ruske delegacije, prije nego što mu je jedna žena sasula crvenu tečnost u lice.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je uložilo snažan protest poljskim vlastima, koje je optužilo da "praktično povlađuju" demonstrantima. Govoreći za Rojters u aprilu, Andrejev je rekao da je Poljska prekršila Bečku konvenciju koja propisuje pravila za prijem diplomata.

Poljsko ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je žaljenje povodom incidenta i navelo u saopštenju da „diplomate uživaju posebnu zaštitu, bez obzira na politiku koju sprovode vlade koje oni predstavljaju“.

Rusija je danas zatražila formalno izvinjenje od Poljske i zaprijetila mogućim odmazdama zbog protesta u ponedjeljak.

Iz švajcarske policije su rekli Rojtersu prošlog mjeseca da je došlo do „izraza nezadovoljstva, prijetnji i oštećenja imovine prema ruskoj ambasadi“, a policija je izvršila neka bezbjednosna prilagođavanja. U Bukureštu je 6. aprila poginuo vozač kada se zabio automobilom u kapiju ruske ambasade.

Demonstracije ispred ruske ambasade u Varšavi
Demonstracije ispred ruske ambasade u Varšavifoto: Reuters

Kao i u Varšavi, ruskoj ambasadi u Parizu ponestaje gotovine, a Moskva daje uputstva tamošnjim diplomatama da smanje potrošnju na minimum, prema riječima diplomatskog izvora iz jedne zemlje koja nije uvela sankcije Rusiji i nastavlja da sarađuje sa ambasadom.

U Litvaniji, dvije glavne banke su smanjile ili će smanjiti transfer novca u i iz Rusije i Bjelorusije, a, kao u Poljskoj, osiguravajuće kompanije su odbile da osiguraju automobile ambasada.

„Oni ne izdaju polise osiguranja ruskoj ambasadi“, rekao je Andrius ​​Romanovskis, predsjednik litvanskog Udruženja osiguravača. „Koliko sam shvatio, te odluke nisu komercijalne prirode, nego su povezane sa reputacijom i moralnim izborima.

Ruska ambasada u glavnom gradu Litvanije Viljnusu potvrdila je da ima problema.

„Ambasada se u posljednje vrijeme suočava sa nizom problema u sektoru bankarstva i osiguranja, kao i sa ispunjavanjem obaveza određenih kompanija iz postojećih ugovora", rekao je sekretar za štampu Aleksandar Kudrjavcev.

Ukrajinski ambasador u Češkoj na ceremoniji preimenovanja ulice
Ukrajinski ambasador u Češkoj na ceremoniji preimenovanja ulicefoto: Reuters

Ulica u češkoj prijestonici Prag blizu ruske ambasade promijenila je ime u „Ulica ukrajinskih heroja“, dok je okrug u kome je smještena zatražio da se ruska školska zgrada, koja se ne koristi otkako su Česi protjerali desetine ruskih diplomata, stavi na raspolaganje ukrajinskoj djeci izbjeglicama.

Sve izolovanija Rusija se zbog tih mjera donekle osvetila, protjeravši neodređeni broj evropskih diplomata.

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su ulice oko ambasade te države u Moskvi raskopane, a da je „ruska strana na svaki način ograničila" rad ambasade i njenih konzulata.

Bonus video: