Vašingtonu nejasno protivljenje Turske

Stav Turske bi mogao biti problem za Finsku i Švedsku jer je za prijem novih članica potrebna jednoglasna podrška

12561 pregleda 12 komentar(a)
Erdogan juče u Istanbulu, Foto: Rojters
Erdogan juče u Istanbulu, Foto: Rojters

Sjedinjene Države rade na razjašnjavanju stava Turske o potencijalnom članstvu Švedske i Finske u NATO-u, izjavio je juče najviši američki diplomata za Evropu u Stejt departmentu. Turski predsjednik Tajip Erdogan rekao je juče da Ankara ne podržava nastojanje dviju skandinavskih država da se pridruže alijansi.

On je rekao da nije moguće da članica NATO Turska podrži planove Švedske i Finske s obzirom na to da su one “domaćini mnogih terorističkih organizacija”.

Turska je u prošlosti kritikovala Švedsku i druge zapadnoevropske zemlje zbog postupanja sa organizacijama koje Ankara smatra terorističkim, uključujući kurdske militantne grupe PKK i YPG i sljedbenike islamskog sveštenika Fetulaha Gulena.

Pomoćnica državnog sekretara SAD Karen Donfrid rekla je novinarima da će se o toj temi razgovarati na ministarkom sastanku NATO-a za vikend u Berlinu.

Iako Turska zvanično podržava proširenje NATO-a otkad se prije 70 godina pridružila alijansi koju predvode SAD, njeno protivljenje moglo bi predstavljati problem za Švedsku i Finsku jer je za prijem novih članica potrebna jednoglasna podrška.

Turska je u prošlosti kritikovala Švedsku i druge zapadnoevropske zemlje zbog postupanja sa organizacijama koje Ankara smatra terorističkim, uključujući kurdske militantne grupe PKK i YPG i sljedbenike islamskog sveštenika Fetulaha Gulena

Rojters je prenio da je Donfrid bila oprezna u komentarima i da je više puta rekla da administracija Džoa Bajdena prvo mora da potpuno razumije stav Ankare prema tom pitanju. “Nije mi jasno da Turska kaže da se protivi”, izjavila je Donfrid.

“Turska i Švedska su radile veoma efikasno u kontekstu NATO-a”, dodala je.

Članstvo Švedske u NATO-u će pojačati nacionalnu bezbjednost i pomoći da se stabilizuju skandinavski i baltički region, rekla je juče ministarka spoljnih poslova An Linde, dan nakon što je Finska saopštila da će bez odlaganja tražiti prijem u vojni savez.

Očekuje se da Švedska slijedi njen primjer i mogla bi se prijaviti za ulazak u alijansu već u ponedjeljak.

Bonus video: