Riga: Gradsko vijeće izglasalo uklanjanje sovjetskog spomenika

Nije jasno kada će gotovo 80 metara visok obelisk i prateće gigantske bronzane statue u Parku pobjede biti demontirani, ali je nadležnim gradskim vlastima naređeno da ga uklone

5101 pregleda 7 komentar(a)
Sovjetski spomenik u Parku pobjede u Rigi godinama je bio tema rasprave između Letonije i Rusije, Foto: Shutterstock
Sovjetski spomenik u Parku pobjede u Rigi godinama je bio tema rasprave između Letonije i Rusije, Foto: Shutterstock

Gradsko vijeće u prijestolnici Letonije, Rigi, pristalo je da ukloni sporni sovjetski spomenik u centru grada.

Odluka je donesena na posebnoj sjednici 13. maja.

Većina Letonaca na spomenik u centru grada više gleda kao na simbol okupacije Letonije od Sovjetskog Saveza, nego njegovu navodnu svrhu da odaje počast za oslobođenje grada od nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

Nije jasno kada će gotovo 80 metara visok obelisk i prateće gigantske bronzane statue u Parku pobjede biti demontirani, ali je nadležnim gradskim vlastima naređeno da ga uklone.

Pitanje sovjetskih spomenika u Letonij, koju je Sovjetski Savez okupirao i anektirao do 1991. godine, potresao je odnose između Rige i Moskve.

Odnosi Moskve sa Letonijom, koja je članica EU i NATO, dodatno su zategnuti tekućim ratom Rusije u Ukrajini i pojačanom retorikom Kremlja u vezi sa baltičkim državama.

Policija u Rigi je navodno uhapsila nekoliko ljudi na neovlaštenom protestu protiv demontaže spomenika koji su 14. maja organizovali pripadnici ruske manjine u Letoniji.

Demonstracije su održane i ispred Ambasade Letonije u Moskvi.

Letonski poslanici su 12. maja odobrili Nacrt zakona koji će omogućiti uklanjanje sovjetskog spomenika. Zakonom je izmijenjen sporazum između Letonije i Rusije iz 1994. godine o očuvanju spomenika iz sovjetskog doba.

"Promijenjeni geopolitički uslovi znače da Letonija ne može i neće biti obavezna da sačuva spomenike sovjetskoj okupaciji", rekao je Rihards Kols, predsjednik parlamentarne komisije za vanjske poslove.

Kols je dodao da će Letonija nastaviti da ispunjava svoje međunarodne obaveze u vezi sa sahranama i grobljima na kojima se nalaze ostaci sovjetske vojske.

Letonija je odobrila mnoge zakone nakon sticanja nezavisnosti koji imaju za cilj uklanjanje ruskog uticaja i jačanje statusa letonskog jezika i kulture.

Bonus video: