"koje Rusija želi da sprovede silom"

Berbok: Države G7 neće priznati promjene ukrajinskih granica

G7 upozorila je da rat u Ukrajini izaziva globalnu prehrambenu i energetsku krizu koja prijeti siromašnim zemljama i da su potrebne hitne mjere da se oslobode zalihe žitarica koje Rusija sprječava da napuste Ukrajinu

7129 pregleda 10 komentar(a)
Berbok, Foto: Reuters
Berbok, Foto: Reuters

Ministri spoljnih poslova grupe sedam najrazvijenijih država (G7) nikada neće priznati promjene ukrajinskih granica i upozoravaju da rat izaziva globalnu prehrambenu i energetsku krizu, izjavila je danas njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

"Nikada nećemo priznati promjene granica koje Rusija želi da sprovede silom", rekla je ona poslije trodnevnog sastanka u opštini Vangels na sjeveru Njemačke, prenosi TASS.

G7 upozorila je da rat u Ukrajini izaziva globalnu prehrambenu i energetsku krizu koja prijeti siromašnim zemljama i da su potrebne hitne mjere da se oslobode zalihe žitarica koje Rusija sprječava da napuste Ukrajinu.

Berbok je izjavila da je rat u Ukrajini postao "globalna kriza" i da će se do 50 miliona ljudi, posebno u Africi i na Bliskom istoku, suočiti sa glađu u narednim mjesecima.

"Odlučni smo da ubrzamo koordiniran multilateralni odgovor kako bismo očuvali globalnu sigurnost hrane i stali uz naše najugroženije partnere u tom pogledu", saopštila je G7.

Ministarka spoljnih poslova Kanade Melani Džoli rekla je da je njena zemlja spremna da pošalje brodove u evropske luke kako bi ukrajinsko žito moglo da se doprema do onih kojima je potrebno.

"Cijene rastu zbog sankcija koje je Zapad uveo pod pritiskom SAD. Nerazumijevanje ovoga je znak ili gluposti ili namjernog obmanjivanja javnosti", rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.