G7 potvrdile evropsku perspektivu Zapadnog Balkana

Pozivaju se zemlje regiona da unaprijede unutrašnje reforme, posebno vladavinu prava, da prošire domaći politički prostor, poboljšaju klimu za civilno društvo i nezavisne medije...

8730 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Zemlje članice Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja pohvalile su Albaniju, Kosovo, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju zbog punog usklađivanja spoljnih politika sa EU, uključujući sankcije i njihovu primjenu i pozvali Srbiju da učini isto.

Ministri spoljnih poslova G7 pozvali su Kosovo i Srbiju da se konstruktivno angažuju u dijalogu uz posredovanje EU, da u potpunosti sprovedu sve prethodne sporazume bez odlaganja i da normalizuju odnose kroz sveobuhvatan i obavezujući sporazum, objavljeno je sinoć na sajtu njemačkog Ministarstva spoljnih poslova posle sastanka u Njemačkoj.

Kako je navedeno time bi se "dozvolilo ostvarenje njihovih evropskih stremljenja, doprinijelo regionalnoj stabilnosti i bilo bi dobrobit za sve ljude u regionu".

Pozdravili su napredak u inkluzivnoj regionalnoj saradnji i energetskoj tranziciji posebno kroz Zajedničko regionalno tržište i Zelenu agendu za Zapadni Balkan u okviru Berlinskog procesa.

Ministri G7 ponovo su potvrdili posvećenost evropskoj perspektivi zapadnobalkanske šestorke da se, kako se navodi, osigura bezbjednost, stabilnost i prosperitet u regionu.

Pozdravili su što je Zapadni Balkan ujedinjen u osuđivanju ruske agresije protiv Ukrajine posebno u Generalnoj skupštini UN. Pozdravili su usklađenje Bosne i Hercegovine sa restriktivnim mjerama EU prema Rusiji i jednostrano usklađivanje Kosova sa tim mjerama.

"Pohvaljujemo Albaniju, Kosovo, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju zbog punog usklađivanja spoljne politike sa EU, uključujući sankcije i njihovu primjenu. Pozivamo Srbiju da učini isto", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da zemlje G7 moraju da nastave da "pomažu Zapadnom Balkanu da smanji zavisnost od ruskih energenata i osjetljivost na ekonomsku prisilu", navodi se u saopštenju.

Snažno se podržava brzo otvaranje pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije.

Pozivaju se zemlje regiona da unaprijede unutrašnje reforme, posebno vladavinu prava, da prošire domaći politički prostor, poboljšaju klimu za civilno društvo i nezavisne medije i nastave napore u sprječavanju radikalizacije nasilja, da podrže pomirenje, borbu protiv dezinformacija o genocidu, kao i glorifikaciju ratnih zločina i osuđenih ratnih zločinaca.

U saopštenju se izražava zabrinutost zbog produbljene političke krize u BiH i osuđuje svaki pokušaj podrivanja jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.

"Nećemo tolerisati secesionističke politike Republike Srpske koji ugrožavaju budućnost Bosne i Hercegovine i stabilnost regiona" navodi se u saopštenju.

Poziva se na vraćanje vlada na svim nivoima na punu funkcionalnost da mogu da nastave u punoj mjeri rad, stavljajući po strani zapaljivu retoriku koja izaziva podjele i izbjegavajući svako djelovanje koje bi moglo da destabilizuje BiH.

Pozvali su sve strane u zemlji da osiguraju da opšti izbori budu održani kako je predviđeno u oktobru. Podržali su u potpunosti mandate visokog predstavnika Kristijana Šmita, i izvršni mandat Eufor Altea operacije za održanje bezbjednog okruženja u zemlji.

Grupu G7 čine Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija i Japan.

Bonus video: