izglasano i automatsko DONIRANJE organa

Švajcarci glasali za jačanje Fronteksa i usvajanje "Netfliks zakona"

Novi zakon o filmskoj industriji nazvan Netfliks zakon, obavezuje striming platforme da investiraju četiri odsto od svog obrta realizovanog u Švajcaraskoj u nacionalnu filmsku produkciju, učestvovanjem u produkciji, ili plaćanjem poreza za podršku filmu

9828 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Švajcarci su podržali evropsku pograničnu agenciju Fronteks i obavezali striming platforme da ulažu u švajcarsku filmsku produkciju, sa 72, odnosno 58 odsto glasova na danas održanim referendumima, pokazuju prve projekcije.

Prema institutu za ankete gfs.bern, 59 odsto glasača takođe je prihvatilo predlog da se pređe na model o pretpostavljenoj spremnosti za davanje organa u odnosu na sadašnju potrebu uz izričito prethodno odobrenje davaoca ili porodice.

Novi zakon o filmskoj industriji nazvan Netfliks zakon, obavezuje striming platforme da investiraju četiri odsto od svog obrta realizovanog u Švajcaraskoj u nacionalnu filmsku produkciju, učestvovanjem u produkciji, ili plaćanjem poreza za podršku filmu.

Striming platforme takođe treba da imaju 30 odsto evropskog sadržaja, kao što je već na snazi u Evropskoj uniji.

Prema prvim projekcijama, Švajcarci su odobrili i učešće svoje zemlje u jačanju sporne agencije Fronteks. Da su glasači rekli "ne" to bi dalje oslabilo veze između Švajcarske i EU, koje su nategnute od kada je Bern odlučio u maju 2022. da prekine višegodišnje pregovore o okvirnom sporazumu sa evropskim blokom.

Predviđena reforma Fronteksa obuhvata formiranje stalnog evropskog korpusa od 10.000 graničara do 2027. Agencija sada ima nešto više od 1.500 agenata iz raznih zemalja i redovno se optužuje za praksu ilegalnog vraćanja migranata, dok je njen šef, Francuz, podnio ostavku krajem aprila poslije istrage Evropske kancelarije za borbu protiv prevare.

Predviđeno je da Švajcarska obezbijedi više osoblja, oko 40 mjesta maksimalno u odnosu na aktuelnih šest i da poveća godišnji doprinos na 61 milion švajcarskih franaka u odnosu na 24 miliona 2021.