premijer velike britanije u autorskom tekstu za belfast telegraf

Džonson: Ukoliko EU ne pristane na reviziju trgovinskog sporazuma, neophodno da se djela

On je ocijenio da trgovinska pravila destabilizuju osjetljivu političku ravnotežu Sjeverne Irske i dodao da će britanska vlada narednih dana "izložiti parlamentu detaljniju procjenu i naredne korake"

2962 pregleda 3 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas uoči posjete Sjevernoj Irskoj da će ukoliko Evropska unija (EU) ne pristane na reviziju trgovinskih pravila koja su počela da važe nakon izlaska Velike Britanije biti "neophodno da se djela".

Džonson je u autorskom tekstu za list Belfast Telegraf napisao da EU ne želi da prizna da sporazum ne funkcioniše, i da britanska vlada želi izmjene, a ne povlačenje iz sporazuma sa EU.

"Nadam se da će se pozicija EU promijeniti. Ako ne, biće neophodno da se djela", napisao je Džonson.

On je ocijenio da trgovinska pravila destabilizuju osjetljivu političku ravnotežu Sjeverne Irske i dodao da će britanska vlada narednih dana "izložiti parlamentu detaljniju procjenu i naredne korake".

Ranije ovog mjeseca, na izborima u Sjevernoj Irskoj najviše mandata osvojila je nacionalistička partija Šin Fejn. To je prva pobjeda partije koja se zalaže za ujedinjenje Sjeverne Irske i Republike Irske.

Druga po broju glasova Demokratska unionistička partija odbija da uđe u vladu i da se parlament sastane dok Džonsonova vlada ne poništi carinske i druge provere i propise koji su stupili na snagu nakon izlaska Velike Britanije iz EU.

Prema pravilima mirovnog procesa u Sjevernoj Irskoj, vlada ne može biti formirana bez saglasnosti i nacionalističke i unionističke partije.

Sjeverna Irska je jedini dio Velike Britanije koji se graniči sa EU.

Nakon "bregzita", granice Sjeverne Irske ostale su otvorene i bez posebne carinske kontrole, jer je to važan deo mirovnog procesa kojim su okončani raniji sukobi u zemlji. Kontroliše se samo neka roba, kao što su meso i jaja, koja iz Velike Britanije ulazi u Sjevernu Irsku. Tom aranžmanu protive se unionisti Sjeverne Irske, koji tvrde da on opterećuje privredu i narušava veze sa drugim državama Velike Britanije.

"Mislim da postoji ozbiljan rizik da krenemo u pravcu trgovinskog rata", izjavio je ranije bivši britanski ambasador u EU Ivan Rodžers. Irski ministar spoljnih poslova Sajmon Kovenej rekao je da je spor EU i Velike Britanije "poslednje što Evropi sada treba", zbog podrške Ukrajini u ratu sa Rusijom.