188 glasova za i osam protiv

Finski parlament odobrio predlog za podnošenje zahtjeva za članstvo u NATO

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan naveo je ranije da Finska i Švedska ne treba da budu primljene u NATO zbog nedovoljno oštrog odnosa prema kurdskim oružanim grupama poput Radničke partije Kurdistana koje Turska, ali i EU, smatraju terorističkim organizacijama

4404 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Finski parlament danas je 188 glasova za i osam protiv odobrio predlog za podnošenje zahtjeva za članstvo u vojnom savezu NATO, rekao je predsjednik parlamenta Mati Vanhanen, prenosi Rojters.

Finski predsjednik Sauli Ninisto potvrdio je prije dva da će njegova zemlja podnijeti zahtjev za članstvo u NATO.

Rusija, koja dijeli dugu kopnenu granicu sa Finskom, saopštila je ranije da bi bila greška da se Helsinki pridruži transatlantskom savezu i da bi to štetilo bilateralnim vezama.

Inače Ninisto je ranije rekao da je njegov posljednji razgovor sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o nastojanjima njegove zemlje za ulazak u NATO bio odmjeren i nije sadržao nikakve prijetnje.

"Potvrdio je da misli da je to greška, da nam ne prijete. Sve u svemu, rekao bih da je diskusija bila veoma mirna i hladna", rekao je Ninisto ranije za CNN, a prenio je Rojters.

Ruski predsjednik Vladimir Putin juče je povukao prijetnje upućene Švedskoj i Finskoj zbog njihove odluke da apliciraju za članstvo u NATO, rekavši da Moskva nema problem da te zemlje uđu u vojnu Alijansu koju predvode SAD. Mada je ruski lider kazao da će Moskva preduzeti korake ukoliko NATO premjesti dodatnu vojsku ili opremu na teritoriju novih članica - što su Finska i Švedska već odbacile kao mogućnost - on je rekao da širenje NATO-a ne predstavlja prijetnju samo po sebi.

Povezani članci

17. Maj 2022.

Putin: Nemamo problem sa Finskom i Švedskom

Ministarka spoljnih poslova Švedske An Linde potpisala je ranije danas aplikaciju za članstvo te zemlje u NATO-u, objavljeno je na zvaničnom Tviter nalogu predstavništva Švedske pri Alijansi.

Povezani članci

17. Maj 2022.

Švedska potpisala aplikaciju za članstvo u NATO

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan naveo je ranije da Finska i Švedska ne treba da budu primljene u NATO zbog nedovoljno oštrog odnosa prema kurdskim oružanim grupama poput Radničke partije Kurdistana koje Turska, ali i EU, smatraju terorističkim organizacijama.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izrazio je uvjerenje da će Švedska i Finska dobiti "snažnu podršku" svih članica EU za članstvo u NATO rekavši da to povećava jedinstvo Unije i čini je jačom.