pristupanje pod znakom pitanja

Švedska i Finska u srijedu apliciraju za članstvo u NATO; Erdogan: Ne treba da se trude...

Švedska i Finska nadaju se brzom pristupu NATO-u, koji je uzrokovala ruska invazija na Ukrajinu. Švedska premijerka i finski predsjednik sastaće se u četvrtak sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom s kojim će razgovarati o aplikaciji za članstvo u NATO-u

10095 pregleda 0 komentar(a)
Ninisto i Anderson, Foto: Reuters
Ninisto i Anderson, Foto: Reuters

Švedska i Finska u srijedu će predati aplikacije za članstvo u NATO-u, najavila je u utorak švedska premijerka Magdalena Anderson.

"U Švedskoj i Finskoj smo saglasni da zajedno prođemo kroz cijeli proces i sjutra ćemo zajedno predati aplikaciju", rekla je Anderson na zajedničkoj konferenciji za novinare sa finskim predsjednikom Saulijem Ninistom u švedskoj prijestonici.

Međutim, pristupanje Švedske i Finske alijansi pod znakom je pitanja jer je Turska najavila da će glasati protiv.

Da bi neka zemlja postala članica NATO-a, potrebno je da za to glasa svih 30 zemalja. Proces ratifikacije traje oko godinu dana.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je na konferenciji za novinare rekao da Švedska i Finska "ne treba da se trude i šalju delegacije na pregovore u Ankaru".

"Nijedna od ovih zemalja nema jasan, otvoren stav prema terorističkim organizacijama. Pa kako da im vjerujemo?", upitao je Erdogan i Švedsku nazvao "mrestilištem" za terorističke organizacije, sa teroristima u parlamentu.

Međutim, finski predsjednik rekao je u utorak da bi njegova zemlja i Švedska trebalo da postignu sporazum sa Turskom o pristupanju te dvije zemlje alijansi.

"Izjave iz Turske su se brzo promijenile i postale oštrije proteklih nekoliko dana. Međutim, siguran sam da ćemo, uz konstruktivne razgovore, riješiti situaciju", poručio je Ninisto u obraćanju švedskom parlamentu.

Takođe je dodao da je prije mjesec dana razgovarao telefonom sa turskim predsjednikom i da je upućena poruka podrške članstvu Finske i Švedske.

"Međutim, prošle nedjelje je rekao da to ne podržava. To znači da se razgovori nastavljaju. Optimista sam", naglasio je finski predsjednik.

Švedska i Finska nadaju se brzom pristupu NATO-u, koji je uzrokovala ruska invazija na Ukrajinu. Švedska premijerka i finski predsjednik sastaće se u četvrtak sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom s kojim će razgovarati o aplikaciji za članstvo u NATO-u.

Ninisto je ocijenio da bi brza ratifikacija u SAD mogla da olakša put do članstva dvije zemlje, koje su se zajedno pridružile EU 1995. godine.

"Ako imate brz proces tamo, to pomaže kada je riječ o vremenskom roku za cijeli proces", rekao je Ninisto na konferenciji za novinare sa Anderson.

U međuvremenu, iz Bijele kuće je saopšteno da je američka administracija uvedena da NATO može da postigne konsenzus o članstvu Finske i Švedske.

"Znamo da ima mnogo podrške za članstvo Švedske i Finske", rekla je portparolka Karin Žan Pjer.

Odluka Švedske i Finske da se pridruže NATO-u je istorijska i okončava decenijske politike vojne neutralnosti.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je, reagujući na ove najave, rekao da "što se tiče širenja NATO-a i novih članica Švedske i Finske, Rusija nema problema sa tim državama".

Ipak, optužio je SAD da koriste proširenje kako bi "agresivno" pogoršale već lošu globalnu bezbjednosnu situaciju.

Takođe je najavio da će Rusija odgovoriti ako alijansa približi oružje ili vojsku ruskoj granici.