Ruski vojnik tražio oproštaj od udovice ukrajinskog civila, tužilac traži da se osudi na doživotni zatvor

"Priznajem krivicu i molim Vas da mi oprostite", rekao je Šelipovoj na suđenju

5451 pregleda 3 komentar(a)
Sa suđenja: Šišimarin i Šelipova, Foto: Reuters
Sa suđenja: Šišimarin i Šelipova, Foto: Reuters

Ukrajinski državni tužilac pozvao je sud da ruskog vojnika Vadima Šišimarina osudi na doživotnu zatvorsku kaznu zbog ubistva nenaoružanog civila, u prvom suđenju za ratne zločine od početka ruske invazije 24. februara.

21-godišnji tenkista Šišimarin pozvao je udovicu Katerinu Šelipovu da mu oprosti zbog ubistva njenog supruga Oleksandra u sjeveroistočnom ukrajinskom selu Čupakivka, 28. februara.

"Priznajem krivicu i molim Vas da mi oprostite", rekao je Šelipovoj na suđenju.

Vojnik je u srijedu priznao krivicu za ubistvo i rekao da je pucao u civila na nalog svog komandanta.

Ubistvo Oleksandra Šelipova je događaj koji Ukrajina i zapadne zemlje vide u mnogo širem kontekstu: Ukrajina je optužila Rusiju za zvjerstva i brutalnost nad civilima za vrijeme invazije i navodi da je identifikovala više od 10.000 mogućih ratnih zločina. Rusija demantuje da napada civile ili da je počinila ratne zločine.

Kremlj je saopštio da nema informacije o suđenju i da zbog toga što nema diplomatsku misiju u Ukrajini nema mogućnost da pruži pomoć optuženom.

Udovica je rekla pred sudom da je na dan kada joj je suprug ubijen čula pucnjavu u svom dvorištu i da je potrčala ka mužu koji je već bio mrtav.

"Bio je pogođen u glavu. Vrištala sam, vrištala sam strašno" ispričala je dok joj je glas podrhtavao.

Šelipova je rekla sudu da se ne bi protivila da Šišimarin bude pušten Rusiji u okviru razmene zarobljenika, kako je rekla, "da bi se vratili naši momci" iz Mariupolja.

Bonus video: