Erdogan Stoltenbergu: Finska i Švedska da sarađuju u borbi protiv terorizma

Ankara tvrdi da Švedska i Finska podržavaju militantnu grupu Radničke partije Kurdistana i sljedbenike Fetulaha Gulena, koga optužuje da je organizovao pokušaj državnog udara u Turskoj 2016.

7524 pregleda 4 komentar(a)
Erdogan, Foto: Reuters
Erdogan, Foto: Reuters

Turski predsjednik rekao je generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu da Ankara neće pozitivno gledati na članstvo Finske i Švedske u Alijansi, ako ne budu sarađivale u borbi protiv terorizma i na drugim pitanjima.

Tursko Predsedništvo je u saopštenju navelo i da je Erdogan podržao politiku otvorenih vrata.

U objavi na Tviteru koja je uslijedila nakon razgovora dvojice lidera, Stoltenberg je naveo da zabrinutost za bezbjednost svih članica NATO-a mora biti uzeta u obzir i da razgovori moraju da se nastave kako bi se pronašlo rešenje, prenosi Rojters.

Liderima Švedske i Finske rekao šta očekuje od njih

Turski predsjednik danas je rekao finskom kolegi Sauliju Ninistu da nesankcionisanje terorističkih organizcaija koje predstavljaju prijetnju članici NATO-a nije u duhu Alijanse.

Erdogan je u telefonskom razgovoru rekao i da Ankara očekuje od Helsinkijha podršku za svoju borbu protiv terorističkih organizacija koje predstavljaju prijetnju nacionalnoj bezbjednosti i njenom narodu.

On je prethodno informisao švedsku premijerku Magdalenu Anderson da Ankara očekuje konkretne korake zbog povezanosti te zemlje sa terorističkim organizacijama.

U telefonskom razgovoru Erdogan je dodao i da bi trebalo ukinuti embargo na izvoz oružja uveden Turskoj koji je Švedska podržala nakon ulaska turske vojske u Siriju 2019. godine, prenosi Rojters pozivajući se na Anadoliju.

Ankara tvrdi da Švedska i Finska podržavaju militantnu grupu Radničke partije Kurdistana (PKK) i sljedbenike Fetulaha Gulena, koga optužuje da je organizovao pokušaj državnog udara u Turskoj 2016. godine.

Turska je prošle nedjelje iznenadila saveznike u NATO-u time što se usprotivila da Finska i Švedska budu primljene u tu organizaciju, ali su zapadni lideri izrazili uvjerenje da prigovori Ankare neće predstavljati prepreku da se to ostvari.

Bonus video: