nakon dvogodišnje pauze

Počinje Svjetski ekonomski forum u Davosu, rat u Ukrajini ključna tema

Crnogorsku delegaciju predvodiće premijer Dritan Abazović

2586 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svjetski ekonomski forum u švajcarskom alpskom gradiću Davosu počinje danas poslije dvogodišnje pauze jer je pandemija koronavirusa sprječavala političke i poslovne lidere, stručnjake i aktiviste da se okupe.

Crnogorsku delegaciju predvodiće premijer Dritan Abazović.

Ne nedostaje hitnih pitanja za rješavanje na godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma: rastuće cijene hrane i goriva, ruski rat u Ukrajini, klimatske promjene, suša i nestašica hrane u Africi, nejednakost između bogatih i siromašnih, autokratski režimi i pandemija...

Rat u Ukrajini će biti ključna tema dok će predsjednik Volodimir Zelenski govoriti danas, na dan otvaranja putem video-veze iz Kijeva, dok će u sali u Davosu biti ministar spoljnih poslova Ukrajine i značajna delegacija drugih najviših ukrajinskih zvaničnika.

Ove nedjelje će im se pridružiti lideri poput njemačkog kancelara Olafa Šolca, američkog izaslanika za klimu Džona Kerija, generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga i predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

Zbog ruskog rata protiv Ukrajine ruski poslovni i politički lideri ove godine nijesu pozvani u Davos.

Predsjednik Foruma - međunarodne nevladine i lobističke organizacije, Borge Brende rekao je da će veliki broj izvršnih direktora i drugih poslovnih lidera razmotriti kako da privatni sektor podrži Ukrajinu "u situaciji u kojoj Rusija krši međunarodno pravo, međunarodno humanitarno pravo i ne drži se Povelje UN-a".

Ne vjeruju svi da je Davos mjesto gdje se mogu naći rješenja.

Nekoliko desetina antikapitalističkih demonstranata sukobilo se u petak sa policijom u Cirihu, najvećem gradu u Švajcarskoj, što je znak tinjajućeg antagonizma protiv ekonomskih elita koje ove grupe optužuju da stavljaju profit iznad ljudi.

Policija je upotrijebila gumene metke i biber sprej da rastjera masu sa nedozvoljenog skupa.

Dok će Ukrajina privući pažnju prvog dana sastanka, klimatska i ekološka pitanja biće stalna tema, jer se forum bavi budućim izazovima koliko i sadašnjim.