Tužna priča sa groblja u blizini Mariupolja: Majka jeca za sinom jedincem

Mariupolj, nekada užurban lučki grad na Azovskom moru na jugoistoku Ukrajine, brzo je postao ruska meta

14709 pregleda 10 komentar(a)
Natalija ispred sinovljevog groba, Foto: Reuters
Natalija ispred sinovljevog groba, Foto: Reuters

Na groblju u blizini Mariupolja, ukrajinskog grada koji je Rusija zauzela prošle nedjelje nakon tromjesečne razorne opsade, majka pogođena tugom neutješno jeca, piše danas Rojters.

Natalija je izgubila sina jedinca Vladimira Vološina 26. marta kada su mu geleri smrskali lobanju i grudi u borbi za grad. Imao je 28 godina.

Noseći maramu da zadrži svoje bijele uvojke, 57-godišnja medicinska sestra je rekla da je Vladimir nedavno diplomirao na lokalnoj pomorskoj akademiji.

Ono što je izgledalo kao obećavajuća karijera, prekinuto je preko noći kada je Ukrajina objavila opštu mobilizaciju da se suprotstavi ruskoj invaziji.

"Trebalo je da isplovi u februaru", rekla je Natalija u nedjelju između jecaja na groblju u Starom Krimu, sjeverno od Mariupolja, gdje je njen sin položen.

"Ali onda je počeo rat. Bez ikakvog razloga."

Rusija je poslala hiljade vojnika u Ukrajinu 24. februara, rekavši da mora da se suprotstavi vojnoj prijetnji i da oslobodi Ukrajinu nacionalista koji prijete onima koji govore ruski - tvrdnje koje su Kijev i zapadne zemlje odbacile kao lažne izgovore za otimanje zemlje.

Mariupolj, nekada užurban lučki grad na Azovskom moru na jugoistoku Ukrajine, brzo je postao ruska meta.

Nakon opsade za koju Ukrajina kaže da je ubila desetine hiljada, sada je podlegla okupaciji i leži u ruševinama.

Gazeći kroz duge redove svježih grobova i improvizovanih drvenih krstova, Natalija je rekla da mnogim mrtvima u Mariupolju nema niko da oda počast.

"Ko će ih sahraniti? Ko će postaviti ploču?" upitala je. "Oni nemaju porodicu."

Bonus video: