Ruski sud Navaljnom potvrdio devetogodišnju kaznu zatvora

"Prezirem vaš sud, vaš sistem," rekao je Navaljni i ocijenio da to suđenje "nema smisla"

2433 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube

Ruski sud potvrdio je danas u žalbenom postupku devetogodišnju zatvorsku kaznu i strog zatvorski režim glavnom opozicionaru Alekseju Navaljnom, kome je suđeno za "prevaru" i "nepoštovanje suda".

"Presuda suda Lefortovo od 22. marta je nepromijenjena", rekao je sudija gradskog suda Moskve i naveo da ona "odmah stupa na snagu".

Sud u Moskvi je 22. marta proglasio vodećeg ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog krivim za "finansijske malverzacije u velikim razmjerama". On je tada već služio kaznu zatvora u koloniji sa, kako je nazvano, "redovnim režimom".

"Navaljni je vršio malverzacije, odnosno krađu tuđe imovine putem obmane i zloupotrebe povjerenja", navodi se u osuđujućoj presudi sudije Margarite Kotove.

Navaljni, najpoznatiji protivnik Kremlja, osuđen je i za nepoštovanje suda.

Navaljni se pojavio preko video veze iz zatvorske kolonije Pokrov, na 100 kilometara od Moskve gdje je izdržavao prvu kaznu.

Zatvoren u kavezu on je pažljivo slušao presudu. Pozvan da nešto kaže prije zatvaranja rasprave on nije štedio riječi iako ga je sudija više puta upozoravao.

"Prezirem vaš sud, vaš sistem," rekao je on i ocijenio da to suđenje "nema smisla".

"Naravno da ne želim da budem u ćeliji. Više bih volio da vidim kako mi djeca rastu. Ali pozivam ljude da se ne plaše, plašiti se, zločin je protiv naše budućnosti", rekao je on.

Navaljni je uhapšen u januaru 2021. godine po povratku iz Berlina gdje je proveo nekoliko mjeseci oporavka poslije trovanja, za koje smatra ruskog predsjednika Vladimira Putina odgovornim. Putin to kategorički negira i oko trovanja Navaljnog nije otvorena nikakva istraga.

Hapšenje Navaljnog obilježava početak jačanja velike represije svih pokreta protiv Kremlja i nezavisnih medija u Rusiji. Represija se dodatno pojačala od 24. februara od kada je Putin riješio da krene u vojnu ofanzivu protiv Ukrajine.

Bonus video: