"Ne znam kako može sebe da opravda pred svojom savješću"

Vartolomej: Kiril i RPC iznevjerili očeve pravoslavne crkve jer su podržali napad na Ukrajinu

Kazao je da od Kirila očekuje da ustane u ključnom, istorijskom momentu i da, ako treba, da žrtvuje svoju poziciju, da kaže Putinu "gospodine predsjedniče, ne slažem se sa vama, podnosim ostavku".

12936 pregleda 23 komentar(a)
Vartolomej, Foto: Reuters
Vartolomej, Foto: Reuters

Vaseljenski patrijarh Vartolomej izjavio je danas da je Ruska pravoslavna crkva iznevjerila očeve pravoslavne crkve tako što je podržala napad na Ukrajinu, prenosi nova.rs.

Ruski patrijarh Kiril je podržao moskovsku akciju i njegov stav se proširio širom pravoslavne crkve.

Svjetski savjet crkava je zatražio od patrijarha Kirila da "interveniše i posreduje" u zaustavljanju rata, prenio je Rojters.

U intervjuu za grčku državnu televiziju ERT u utorak uveče, Vatrolomej je rekao da očekuje od Kirila da se suprotstavi odluci ruskog predsjednika Vladimira Putina da napadne Ukrajinu i da podnese ostavku, ako treba.

"Nije nemoguće da sve crkve ne osude nasilje, rat. Ruska crkva nas je razočarala. Nisam želio da ruska crkva i brat patrijarh Kiril budu ovaj tragičan izuzetak. Ne znam kako može sebe da opravda pred svojom savješću", rekao je Vartolomej.

On je kazao da od Kirila očekuje da ustane u ključnom, istorijskom momentu i da, ako treba, da žrtvuje svoju poziciju, da kaže Putinu "gospodine predsjedniče, ne slažem se sa vama, podnosim ostavku".