Gabrijel: Tramp ugrožava saveznike slanjem opasnih signala

Njemački ministar spoljnih poslova je naglasio da će, ukoliko se SAD povuku iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, u toj državi prevladati tvrda struja koja se protivi pregovarima sa Zapadom
0 komentar(a)
Zigmar Gabrijel, Foto: Reuters
Zigmar Gabrijel, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.10.2017. 14:29h

Ukoliko se Sjedinjene Američke Države (SAD) povuku iz nuklearnog sporazuma ili ponovo uvedu sankcije Teheranu, moglo bi doći do razvoja nuklearnog oružja u Iranu i do veće opasnosti da rat stigne do Evrope, rekao je ministar spoljnih poslova Njemačke, Zigmar Gabrijel.

Gabrijel je rekao da je predsjednik SAD Donald Tramp poslao "težak i opasan signal" u slučaju Sjeverne Koreje.

"Moja velika briga je da ono što se dešava u Iranu neće ostati problem Irana, već mnogih drugih u svijetu koji će razmotriti da li i oni treba da nabave nuklarno oružje, s obzirom da se sporazumi o tome uništavaju. I onda će naša djeca odrastati u veoma opasnom svijetu", rekao je Gabrijel.

On je naglasio da će, ukoliko se SAD povuku iz sporazuma, u Iranu prevladati tvrda struja koja se protivi pregovarima sa Zapadom.

"Možda će tada morati da se posvete razvoju nuklearnog oružja", rekao je Gabrijel, dodavši da Izrael to neće tolerisati i da "ćemo se vratiti 10 ili 12 godina unazad sa opasnošću rata relativno blizu Evropi", kazao je Gabrijel, prenosi Rojters.

On insistira da SAD ne bi trebalo da ugrožavaju bezbjednost svojih saveznika i sopstvenog naroda radi unutrašnje politike.

Bivši predsjednik SAD i Trampov prethodnik Barak Obama hvalio je sporazum kao ključ u sprječavanju Irana da razvije nuklearnu bombu, a sporazum su potpisali Kina, Francuska, Rusija, Britanija, Njemačka i Evropska unija.

Tramp je Kongresu SAD dao 60 dana da odluči da li će ponovo uvesti ekonomske sankcije Iranu, koje su ukinute 2016. godine.

Bonus video: