Putin obišao ranjene vojnike, prvi put od početka rata u Ukrajini

Vojnici su stajali pored kreveta i rane im nisu bile vidljive

7092 pregleda 10 komentar(a)
Putin tokom posjete ranjenim vojnicima, Foto: Reuters
Putin tokom posjete ranjenim vojnicima, Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin obišao je danas ruske vojnike ranjene u Ukrajini, prvi put od početka ofanzve na tu susjednu zemlju prije tri meseca i nazvao ih "herojima".

Prema snimku objavljenom preko ruske televizije vidi se Putin obučen u bijelu bluzu kako razgovara sa nekoliko vojnika, raspituje se odakle su, i kakvo im je porodično stanje. Vojnici su stajali pored kreveta i rane im nisu bile vidljive.

"Ovi ljudi koji rizikuju svoje zdravlje, svoj život za stanovništvo i djecu Donbasa (istočna Ukrajina) za dobrobit Rusije, svi su heroji", rekao je on poslije te posjete na sastanku sa vladinim zvaničnicima.

Putin je u obraćanju jednom vojniku u plavo-bijeloj štrafstoj pižami rekao da bi njegov devetomjesečni sin bio "ponosan na tatu". Sa njim je bio prisutan i minsitar odbrane Sergej Šojgu.

Rusija vrlo malo javlja o ljudskim gubicima iz konflikta u Ukrajini. Posljednji podaci objavljeni su 25. marta, i tada je ruska vojska priznala da je poginulo 1.351 vojnik, a 3.825 ranjeno. Prethodno je portparol predsjednika ukazao da susret sa vojnicima dok je ofanziva u Ukrajini ušla u četvrti mjesec, ne označava "novu etapu". "Raspored mu jednostavno omogućuje da ode lično", rekao je Dmitri Peskov. Rusija tvrdi da je cilj njene ofanzive u Ukrajini počete 24. februara da se zaštiti stanovništvo koje govori ruski od genocida i da se "denacifikuje" zemlja. Ruske vlasti takođe kažu da se ona odvija kako je predvidjeno iako se suočavaju sa oštrim ukrajinskim otporom. Moskva je krajem marta odustala od ofanzive na Kijev i koncentrisala operacije na istoku zemlje.

Bonus video: