54 poslanika glasala za

Slovenija: Parlament potvrdio Roberta Goloba za premijera

Uoči glasanja, Golob je rekao da na osnovu velikog povjerenja koje su mu dali na izborima 24. aprila, želi Slovencima pružiti "nadu u bolju budućnost" i vratiti im "veselje prema životu"

3605 pregleda 0 komentar(a)
Golob, Foto: Reuters
Golob, Foto: Reuters

Slovenački parlament danas je potvrdio menadžera Roberta Goloba za predsjednika vlade koju će poslanici potvrditi iduće nedelje.

Za Goloba su glasala 54 poslanika, 30 ih je bilo protiv, a jedan je glas bio nevažeći, prenosi agencija Hina.

Uoči glasanja, Golob je rekao da na osnovu velikog povjerenja koje su mu dali na izborima 24. aprila, želi Slovencima pružiti "nadu u bolju budućnost" i vratiti im "veselje prema životu".

Aludirajući na odlazeću vladu desnice koju je posljednje dvije godine vodio Janez Janša, predsjednik stranke Pokret Sloboda kazao je da su građani na izborima pokazali da žele da žive u "normalnoj državi", a ne u "stalnoj neizvjesnosti" koja ih je pogađala posljednje dvije godine.

Kao prioritete svoje vlade naveo je zdravstvo koje mora biti javno i dostupno svima bez obzira na socijalni status te sve veće cijene energije i hrane.

Golobov Pokret Sloboda je pobijedio na izborima s 35 posto osvojenih glasova i on će formirati koalicionu vladu sa lijevim partnerima, Socijalnim demokratima i strankom Ljevica (L).