Turska traži konkretnu akciju od Švedske i Finske za kandidature za NATO

Ankara kao razlog iznosi navodnu podršku kurdskim militantima koje Turska smatra teroristima i ograničenja u prodaji oružja Turskoj

3896 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da Švedska i Finska sada moraju da preduzmu "konkretne korake" kako bi ublažile zabrinutost njegove zemlje za bezbjednost, a u cilju prevazilaženja prigovora Ankare na njihovu kandidaturu za članstvo u NATO.

Čavušoglu je rekao da su se delegacije dvije nordijske zemlje vratile kući sa zahtjevima Turske nakon posjete ove nedjelje i da Ankara čeka njihove odgovore, prenio je AP.

Tendencije zemalja za članstvo zahtijevaju podršku svih zemalja NATO-a, ali Turska se protivi ulasku Švedske i Finske. Ankara kao razlog iznosi navodnu podršku kurdskim militantima koje Turska smatra teroristima i ograničenja u prodaji oružja Turskoj.

Ove dvije nordijske zemlje odbacile su te tvrdnje Turske.

Čavušoglu je rekao da pristup "ionako ćemo s vremenom ubijediti Tursku, mi smo prijatelji i saveznici" ne bi bio ispravan.

On je insistirao da "ove zemlje moraju da preduzmu konkretne korake".

Turski šef diplomatije je dodao "razumijemo bezbjednosne brige Finske i Švedske, ali... svi takođe moraju da razumiju legitimne bezbjednosne brige Turske".

Švedska i Finska su aplicirale za članstvo u NATO nakon ruske invazije na susjednu Ukrajinu.

Bonus video: