Zelenski: Rusko granatiranje uništilo kritičnu infrastrukturu u Sjeverodonjecku

Devedeset peti je dan rata u Ukrajini

57125 pregleda 38 komentar(a)
Rusko granatiranje u Sjeverodonjecku, Foto: Reuters
Rusko granatiranje u Sjeverodonjecku, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.05.2022. 22:00h
Završeno
21:45h

"Oslobođenje" ukrajinskog Donbasa je "bezuslovni prioritet" za Moskvu, dok druge ukrajinske teritorije treba da odlučuju o svojoj budućnosti same, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u nedelju, prenosi Rojters navode Agencije RIA.

Oslobođenje Donjecke i Luganske oblasti, koje je Ruska Federacija priznala kao nezavisne države, je bezuslovni prioritet“, rekao je Lavrov u intervjuu francuskom TV kanalu TF1, prenosi RIA.

Za ostale teritorije u Ukrajini „ljudi treba da odlučuju o svojoj budućnosti na ovim prostorima“, rekao je on.

20:51h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u nedjelju, 29. maja da je otpustio šefa bezbjednosnih službi u Harkovu zbog toga što "nije radio na odbrani grada" od početka ruske invazije, prenosi AFP.

20:21h

Agencija Rojters objavila je fotografije zgrada uništenih u ruskom napadu na grad Bahmut u Donjeckoj oblasti.

20:01h

Rusko granatiranje uništilo je svu kritičnu infrastrukturu u ukrajinskom gradu Sjeverodonjecku, rekao je u nedelju predsjednik Vladimir Zelenski, opisujući zauzimanje grada kao „glavni cilj” Rusije u ovom trenutku.

„Kao rezultat ruskih udara na Sjeverodonjeck, sva kritična infrastruktura grada je uništena... Više od dvije trećine gradskog stambenog fonda je uništeno“, rekao je Zelenski u televizijskom govoru.

„Zauzimanje Sjeverodonjecka je glavni cilj okupatorskih kontingenata“, dodao je on.

19:20h

Vlade Evropske unije nisu uspjele da postignu sporazum o embargu na rusku naftu u nedelju, ali će nastaviti pregovore u ponedeljak ujutru dok nastoje da pripreme sporazum na vrijeme za samit EU u ponedeljak popodne, rekao je zvaničnik EU, prenosi Rojters.

Predlog o kome se sada raspravlja među zemljama EU pretpostavlja zabranu isporuke ruske nafte u EU morem do kraja godine, ali predviđa izuzeće za naftu koju isporučuje ruski naftovod Družba, koji snabdijeva Mađarsku, Slovačku i Češku.

19:01h

Ukrajinske snage su danas pretrpjele tešku artiljerijsku baražnu vatru dok su sprečavale ruske pokušaje da zauzmu Sevjerodonjeck, najveći grad koji Kijev još uvijek kontroliše u oblasti Luganska u Donbasu, rekli su ukrajinski zvaničnici, prenosi Rojters.

Granatiranje je bilo toliko intenzivno da nije bilo moguće procijeniti žrtve i štetu, rekao je guverner Luganska Sergej Gajdaj.

Proteklih dana uništeno je na desetine objekata.

"Situacija je izuzetno eskalirala", rekao je Gajdaj.

Ukrajinska vlada je u međuvremenu pozvala Zapad da joj obezbijedi oružje većeg dometa kako bi preokrenula tok rata, koji sada traje već četvrti mjesec.

Bitka za Sjeverodonjeck, koji leži na istočnoj obali rijeke Siverski Donjec, je u centru pažnje dok Rusija polako ali solidno osvaja Donbas, koji se sastoji od regiona Lugansk i Donjeck, navodi Rojters.

Pošto nije uspjela da zauzme glavni grad Kijev u ranoj fazi rata, Rusija nastoji da učvrsti svoj nadzor nad Donbasom, čiji veliki djelovi već kontrolišu separatisti koje podržava Moskva.

Koncentrisala je ogromnu vatrenu moć na malom području - što je kontrast ranijim fazama sukoba kada su njene snage često bile slabo raspoređene - tukući gradove artiljerijom i vazdušnim udarima.

Gajdaj je rekao da su se ruske snage ukopale u hotel "Mir" na sjevernoj ivici Sjeverodonjecka.

"Oni ne mogu da napreduju dalje u grad i uzimaju žrtve, ali trenutno nismo u mogućnosti da ih izbacimo iz hotela", rekao je on na Telegramu.

Analitičari Instituta za proučavanje rata u Vašingtonu rekli su da Rusi još uvijek nisu uspjeli da opkole grad i da su im ukrajinski branioci nanijeli "strašne žrtve".

Ukrajinci su i sami snosili ozbiljne gubitke, kako civili tako i borci, rekli su u brifingu.

Usredsređenost Rusije na Sjeverodonjeck je izvukla resurse sa drugih frontova i kao rezultat toga su postigli mali napredak na drugim mjestima, kažu analitičari.

Novinar Rojtersa iz tog područja rekao je da je fabrika keramike skoro potpuno uništena na periferiji donjeckog grada Bahmuta, koji se prostire na posljednjem glavnom putu za Sjeverodonjeck i udaljen je samo deset kilometara od linije fronta.

Novinar je čuo nešto što je izgledalo kao izlazna artiljerijska vatra i ruske letjelice koje su bacile bombu u blizini grada.

Sam grad nije mnogo oštećen i dok je grad bio relativno prazan, pojedini stanovnici su šetali sa kućnim ljubimcima i djecom. U okolini se moglo vidjeti nekoliko transportera sa ukrajinskim vojnicima.

17:35h

Ruske i ukrajinske snage žestoko su se sukobile u nedjelju 29. maja u Sjeverodonjecku, gradu na istoku Ukrajine, dok su ruski vojnici, podržani intenzivnim granatiranjem pokušavali da steknu strateško uporište u regionu, navodi Radio Slobodna Evropa prenoseći Asošijejted Pres (AP).

Ruske snage, kako navodi AP suočile su se sa žestokim otrporom ukrajinske vojske.

Uništena zgrada u Sjeverodonjecku
Uništena zgrada u Sjeverodonjeckufoto: Reuters

Ukrajinski regionalni zvaničnici su izvijestili da su ruske snage "jurišale" na Sjeverodonjeck nakon neuspješnog pokušaja da opkole grad.

Borbe su prekinule struju i mobilnu telefoniju, a centar za humanitarnu pomoć nije mogao da radi zbog opasnosti, rekao je gradonačelnik.

Sjeverodonjeck, koji se nalazi na oko 140 kilometra južno od ruske granice, posljednjih dana je epicentar nastojanja Moskve da zauzme cio ukrajinski industrijski region Donbas na istoku Ukrajine.

Rusija je takođe pojačala napore da zauzme obližnji Lisičansk. Dva istočna grada prostiru se duž strateški važne rijeke Siverski Donjeck. To su posljednje veće oblasti pod ukrajinskom kontrolom u pokrajini Lugansk, koja zajedno sa susjednim Donjeckom čini Donbas.

17:30h

Zaustavljanje Rusije je zajednička misija svih civilizovanih zemalja, rekao je Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog prenosi BBC.

"Zašto svijet više pažnje posvećuje Ukrajini nego Africi ili Istoku? Takav narativ promovišu ruski agenti", napisao je on u tvitu.

Kazao je da rat u Ukrajini nije lokalni sukob - to je pitanje kakav će svijet biti sjutra.

"Dozvoliti Rusiji da pobijedi otvorilo bi Pandorinu kutiju i gurnulo čovječanstvo u mračno doba", poručio je Podoljak.

On je rekao i da bi svaki autokrata bio u stanju da izazove teritorijalne sukobe, zauzme zemlje i istrijebi nacije.

"Zaustavljanje Rusije je misija svih civilizovanih zemalja. Ima vremena, ali treba požuriti", poručio je Podoljak.

16:48h

Nekoliko eksplozija čulo se u ukrajinskom gradu Harkovu nekoliko sati nakon posjete predsjednika Volodimira Zelenskog, koji je bio prvi put van Kijevske oblasti od početka ruske invazije, rekao je novinar Rojtersa.

Veliki oblak tamnog dima mogao se vidjeti kako se diže sjeveroistočno od centra grada. Harkov je posljednjih dana bio izložen ruskom granatiranju nakon nekoliko nedelja relativnog mirovanja.

15:25h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je u nedelju ukrajinske trupe na linijama fronta u sjeveroistočnoj ukrajinskoj oblasti Harkov, saopštio je kabinet predsjednika Ukrajine.

Kako prenosi Rojters, ova posjeta predstavlja njegovo prvo zvanično pojavljivanje van kijevske oblasti od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

"Rizkujete svoje živote za sve nas i za našu zemlju", citirao je sajt predsjednikovog kabineta vojnicima i dodao da je uručio pohvale i poklone.

Izmjena: 16:09h
15:05h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su rakete uništile veliko skladište oružja ukrajinske vojske u mjestu Krivi Rog, u kojem je rođen predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, javila je novinska agencija Tass.

Ministarstvo odbrane je takođe navelo da su ruski provivvazdušni sistemi srušili ukrajinski borbeni avion SU-25 u Dnjepru, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Portparol ruskog ministarstva Igor Konašenkov rekao je da je u posljednja 24 časa ubijeno više od 300 "nacionalista", kako naziva ukrajinske vojnike.

"Ukupno kao rezultat ruskih vazdušnih udara uništeno je više od 300 nacionalista i do 50 komada specijalne opreme ukrajinskih oružanih snaga", rekao je on.

11:32h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruske snage raketama uništile veliki arsenal oružja ukrajinske vojske u Krivom Rogu, u centralnoj Ukrajini, prenio je Tas.

Takođe, ministarstvo je istaklo da je ruski PVO oborio ukrajinski avion Su-25 u regionu Dnjepra, javlja Rojters.

10:44h

Njemačka, Italija i Francuska čine "stranu mira", dok Poljska i baltičke države, uz podršku Britanije, misle da bi Rusija trebalo skupo da plati agresiju.

Povezani članci

29. Maj 2022.

"Mirotvorci" protiv "pravednika"

10:36h

Savjetnik ukrajinskog premijera Mihailo Podoljak kazao je da dozvoliti Rusiji da pobijedi znači otvoriti Pandorinu kutiju i gurnuti čovječanstvo nazad u mračno doba.

"Zašto svijet više pažnje posvećuje Ukrajini nego Africi ili Istoku? – takav narativ promovišu ruski agenti. Samo varvari mogu da mjere tragedije. Rat u Ukrajini nije lokalni sukob – to je pitanje kakav će svijet biti sjutra", napisao je on na svom Tviter nalogu.

Dodao je da bi svaki autokrata mogao da izazove teritorijalne sukobe, "zauzme zemlje i istrijebi nacije".

"Zaustavljanje Ruske Federacije je misija svih civilizovanih zemalja. Ima vremena, ali treba da požurimo".

10:34h

Evropska unija predložila je djelimičnu zabranu uvoza ruske nafte uz ograničeni uvoz iz ključnog naftovoda kako bi prihvatila prigovor Mađarske i postigla sporazum o sankcijama EU protiv Rusije zbog rata u Ukrajini.

Evropska komisija poslala je revidirani predlog sankcija vladama država članica, koji ne uključuje isporuku nafte divovskim naftovodom Družba, preko kojeg se Mađarska snabdjeva sirovom naftom, javlja Bloomberg.

Predlog predviđa da države članice postupno ukinu uvoz sirove nafte za šest mjeseci i naftnih derivata za osam mjeseci, rekli su evropski zvaničnici pod uslovom anonimnosti, prenosi SEEbiz.

Ovaj predlog daje više vremena Mađarskoj, koja se protivila sporazumu o sankcijama, da pronađe tehničko rješenje koje će uspješno zadovoljiti njene energetske potrebe.

09:37h

Zamjenik šefa novopostavljene ruske uprave u okupiranom Hersonu Kiril Stremusov rekao je da taj region neće raspisati referendum o formalnom priključenju Rusiji sve dok borbe ne prestanu u Hersonu i obližnjim regionima Odese i Mikolajeva.

09:28h

Ruski ambasador u Velikoj Britaniji Andrej Kelin rekao je dana da ne vjeruje da će njegova zemlja upotrijebiti taktičko nuklearno oružje u ratu protiv Ukrajine.

Kelin je za BBC rekao je da se prema ruskim vojnim pravilima takvo oružje ne koristi u sukobima kao što je taj u Ukrajini.

Rusija ima vrlo stroge odredbe za upotrebu tog oružja, uglavnom kada je pod prijetnjom opstanak države, rekao je ambasador.

"To nema nikakve veze sa sadašnjom operacijom", rekao je on danas za emisiju BBC-a.

Kada je ruski predsjednik Vladimir Putin stavio svoje nuklearne snage u stanje visoke pripravnosti krajem februara, ubrzo poslije početka invazije u Ukrajini, mnogi su to vidjeli kao upozorenje, navodi BBC.

Putin je rekao da je pribjegao tom potezu zbog razvoja agresije Zapada i NATO-a.

Međutim, britanski ministar odbrane Ben Volas ocijenio je da se radi o pokušaju da se skrene pažnja sa stvari koje ne idu kako treba u Ukrajini, navodeći da je samo nekoliko dana od početka invazije Rusija počela da kasni u odnosu na svoje planove, i da prijetnjom tog oružja pokušava da "podsjeti svijet" da ima sredstvo za odvraćanje.

Taktičko nuklearno oružje može da se koristi na relativno kratkim relacijama za razliku od "strateškog" nuklearnog oružja koje može biti lansirano na mnogo većim daljinama i da izazove strahovanje od opšteng nuklearnog rata.

Taj izraz, ipak, uključuje mnogo vrsta oružja, uključujući manje bombe i rakete koje se koriste na bojnom polju. Vjeruje se da Rusija ima oko 2.000 komada taktičkog nuklearnog oružja.

08:12h

Devedeset peti je dan rata u Ukrajini.

Borbe za Sjeverodonjeck se nastavljaju, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

"Upotrebom artiljerije, ruske snage izvele su jurišne operacije na području grada Sjeverodonjecka. Borbe se nastavljaju", navodi se u saopštenju Generalštaba.

Čečenski lider Ramzan Kadirov izjavio je sinoć da su grad Sjeverodonjeck u samoproglašenoj LNR preuzeli ruski dobrovoljci iz Čečenije, podsjeća Rojters.

Bonus video: