Orban pozdravio predlog da EU uvede embargo na rusku naftu koja se transportuje brodovima...

Nafta koja se dostavlja kopnenim putem preko Ukrajine u Mađarsku trebalo bi da bude izuzeta iz paketa sankcija

7568 pregleda 2 komentar(a)
Orban, Foto: Reuters
Orban, Foto: Reuters

Mađarski premijer Viktor Orban pozdravio je danas predlog da Evropska unija (EU) uvede embargo na rusku naftu koja se transportuje brodovima, a da nafta koja se dostavlja kopnenim putem preko Ukrajine u njegovu zemlju bude izuzeta iz tog paketa sankcija.

Orban je rekao da je ideja dobar pristup situaciji ali i da želi garancije da bi u slučaju "nesreće" sa naftovodom Mađarska "imala pravo da dobije rusku naftu iz drugih izvora".

Mađarska, Slovačka, Češka i Bugarska oslanjaju se na rusku naftu i oklijevaju da uvedu sveobuhvatne sankcije na naftu.

Mađarska uvozi iz Rusije 60 odsto nafte koju koristi.

Orban se izjasnio danas na vanrednom samitu EU usredsređenom na pomoć Ukrajini i donošenje novog paketa sankcija.

Češki premijer Petr Fiala rekao je da uvođenje embarga na rusku naftu koja se prevozi morem ima njegovu podršku.

Fiala je izjavio da njegova zemlja ne može sebi da priušti situaciju da joj nedostaju neki naftni proizvodi

Orban je ranije danas izjavio da ne postoji "prihvatljiv kompromis" o embargu Evropske unije (EU) na rusku naftu, zahtijevajući "garancije" za snabdijevanje Mađarske.

"Za sada uopšte nema kompromisa", rekao je Orban novinarima po dolasku na samit EU koji je posvećen ratu u Ukrajini i sankcijama EU protiv Rusije.

O embargu na rusku naftu, kao dijelu šestog paketa sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, nedjeljama se razgovara na nivou EU jer nekoliko zemalja traži izuzeće, pri čemu Mađarska ima najčvršći stav.

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je uoči samita EU da je uvjeren da će za spor u vezi sa embargom na naftu iz Rusije biti nađeno "dobro rješenje".

"Niko ne može da predvidi da li će to zaista biti slučaj, ali sve što čujem zvuči kao da je konsenzus moguć, i da će ga prije ili kasnije biti", rekao je Šolc i dodao da se razgovori vode sa "voljom da se postigne sporazum".

On nije naveo detalje o mogućem rješenju. Šolc je rekao da snaga EU leži u zajedničkom rješavanju problema i da je "čvrsto ubijeđen" da je moguće razgovarati o dobrom rješenju, i dodao da je dosadašnje jedinstvo EU oko napada Rusije na Ukrajinu dobar signal.