Gasprom suspendovao isporuke gasa Holandiji

"Gasprom je najavio da će prekinuti snabdijevanje od 31. maja 2022. godine", navedeno je u saopštenju holandske kompanije

1311 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ruska kompanija Gasprom objavila je danas da je suspendovala isporuke gasa holandskom snabdijevaču GasTera, zbog odbijanja da plati u rubljama.

"Gasprom je potpuno prekinuo isporuke gasa kompaniji GasTera B.V. (Holandija) zbog neplaćanja u rubljama", saopštila je ruska grupa preko Telegrama.

Holandska firma GasTera, djelimično u vlasništvu holandske države najavila je juče da će biti obustavljene isporuke Gasproma zbog njenog odbijanja da plati gas u rubljama.

"Gasprom je najavio da će prekinuti snabdijevanje od 31. maja 2022. godine", navedeno je u saopštenju holandske kompanije gdje se dodaje da je firma predvidjela kupovinu gasa na drugom mjestu.

Poslije početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara i uvođenja zapadnih sankcija, ruski predsjednik Vladimir Putin je 31. marta zatražio da kupci ruskog gasa iz "neprijateljskih" zemalja plaćaju u rubljama ili će im biti uskraćene zalihe.

Bonus video: