Ruska vojska pronašla tijela 152 ukrajinska borca u Azovstalu: Spremna da ih preda Ukrajini

Posljednji ukrajinski branioci Mariupolja, koji su našli uporište u velikom kompleksu čeličane Azovstal, predali su se ruskim snagama između 16. i 20. maja, poslije tri mjeseca intenzivnih borbi

8330 pregleda 1 komentar(a)
Pogled na Azovstal, Foto: Reuters
Pogled na Azovstal, Foto: Reuters

Ruska vojska pronašla je tijela 152 ukrajinska borca u čeličani Azovstal u Marijupolju i spremna je da ih preda Ukrajini, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

Tokom operacija potrage u čeličani gdje se tokom nekoliko nedjelja sklonilo više od 2.000 ukrajinskih boraca, posebno Azovski puk, prije nego što su se predali ruskim snagama sredinom maja, ruske snage su pronašle vozilo hladnjaču, navelo je minsitarstvo.

Kako se navodi u vozilu gdje rashladni sistem nije radio bila su ostavljena 152 tijela boraca i vojnika ukrajinskih snaga, a "četiri mine" takođe su otkrivene ispod tijela.

"Ruska strana namjerava da preda tijela otkrivena u čeličani ukrajinskim predstavnicima", navelo je ministarstvo dodajući da Moskva nije dobila nikakav zahtjev od Kijeva da preuzme ta tijela.

Posljednji ukrajinski branioci Mariupolja, koji su našli uporište u velikom kompleksu čeličane Azovstal, predali su se ruskim snagama između 16. i 20. maja, poslije tri mjeseca intenzivnih borbi.

Rusi trenutno drže gotovo 2.500 ukrajinskih boraca, i planiraju da im sude kao ratnim zločincima, navodi agencija Frans pres.

Bonus video: