Traže da Kiril bude skinut sa liste za sankcije

Ključna stavka paketa sankcija jeste odluka da se zabrani kupovina ruske nafte i naftnih derivata preko mora u roku od šest do osam mjeseci od trenutka kada paket dobije zakonski legitimitet

12428 pregleda 0 komentar(a)
Kiril, Foto: Shutterstock
Kiril, Foto: Shutterstock

Mađarska zadržava finalizaciju novog paketa sankcija koje Evropska unija uvodi Rusiji, insistirajući na tome da patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril bude skinut sa liste pojedinaca koji su na meti sankcija, kazale su diplomate za Rojters.

Ranije ove nedjelje lideri Evropske unije načelno su dogovorili šesti paket sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, a predstavnici vlada država članica trebalo je juče da politički dogovor pretvore u zakonski akt kako bi sankcije mogle da stupe na snagu.

Ključna stavka paketa jeste odluka da se zabrani kupovina ruske nafte i naftnih derivata preko mora u roku od šest do osam mjeseci od trenutka kada paket dobije zakonski legitimitet.

„Finalizacija dogovora je u zastoju jer Mađarska ulaže prigovor na sankcije patrijarhu Kirilu”, kazao je jedan EU diplomata za Rojters. Još dva diplomatska izvora potvrdila su britanskoj agenciju tu vijest.

Prigovori Mađarske značajno su otežali i dogovor oko novog paketa sankcija, koji je postignut tek nakon što je Viktor Orban dobio ustupke a njegova zemlja, zajedno sa Slovačkom i Češkom Republikom, izuzeta iz embarga na uvoz ruske nafte.

Bonus video: