Plaćaju vrtić djeci zaposlenih i nude duže porodiljsko odsustvo

Stopa nataliteta u Italiji je među najnižim u svijetu, a kompanije se udružuju i finansiraju programe za pomoć porodicama

25318 pregleda 9 komentar(a)
Djeca u vrtiću u Kartiljanu, Foto: Rojters
Djeca u vrtiću u Kartiljanu, Foto: Rojters

Preduzeća u mirnom italijanskom gradu Kartiljanu toliko su zabrinuta zbog pada nataliteta i manjka radne snage da su počela da pokrivaju porodicama troškove za vrtić kako bi ih podstakli da imaju više djece.

Kartiljano, grad od 3800 stanovnika sa desetinama malih preduzeća u sjeveroistočnom regionu Veneto nije jedinstven. Slični programi su pokrenuti širom industrijskog sjevera Italije dok razne firme uzimaju stvar u svoje ruke kako bi pokušale da zaustave akutnu demografsku krizu.

U Kartiljanu kompanije imaju problem zbog nedostatka mlade radne snage
U Kartiljanu kompanije imaju problem zbog nedostatka mlade radne snagefoto: REUTERS

Italija nije jedina zemlja sa ovakvim problemom. Italijanska stopa nataliteta od 1,2 djeteta je među najnižima na svijetu, ali je taj trend zajedno sa staranjem populacije uobičajen u mnogim naprednim zemljama.

Veneto je poznat po velikom broju porodičnih preduzeća koje predstavljaju okosnicu nacionalnog industrijskog tkiva.

Međutim, taj model je ugrožen ne samo zbog globalizacije i jeftine konkurencije iz Azije, već i zbog manjka mlade radne snage za rad u fabrikama i radionicama.

"Kada sam bila djevojčica ovdje su uvijek trčala djeca, sada skoro da se i ne rađaju, a ostaju samo stari ljudi", kazala je Ilenija Kapeler, pokazujući u pravcu praznog trga u sjenci impozantnog zvonika u Katiljanu.

Kapelerova, 44, čija kompanija proizvodi industrijske opruge, šarke i druge mehaničarske instrumente, predvodi napore 40 gradskih firmi za prikupljanje novca za programe u cilju podizanja stope nataliteta.

Ilenija Kapeler
Ilenija Kapelerfoto: REUTERS

Inicijativu su nazvali Janus projekat, po dvoglavom rimskom bogu zaštitniku kapija, ili novih početaka. U slučaju Kartiljana, oni se nadaju da će označiti ulazak u budućnost sa više djece.

Tokom 12 mjeseci od predstavljana programa u aprilu 2021. prikupili su 48 000 eura koji su potrošeni na pet projekata za finansiranje porodica, škola i brige o djeci. Kapelarova želi da prikupi još 100 000 eura tokom sljedeće godine.

"Veoma smo vezani za Kartiljano, ali ovo je i u našem interesu jer više ne možemo da nađemo radnike", kazala je ona za Rojters.

"Italija će ostati bez ljudi"

Demografska kriza nije problem samo za firme. Ekonomisti upozoravaju da ukoliko Italija ne uspije da promijeni trend njen ionako slabi ekonomski rast će padati i postaće nemoguće finansirati adekvatni životni standard i državne penzije.

U Italiji je u 2021. rođeno samo 399 431 dijete, što je trinaesti uzastopni godišnji pad i ujedno i najveći od ujedinjenja 1861, pokazuju podaci nacionalnog statističkog biroa ISTAT. Broj stanovnika je pao za 253 000, na 59 miliona. Iz ISTAT-a upozoravaju da bi u zemlji do 2050. moglo biti pet miliona manje stanovnika.

Čak je i osnivač "Tesle", Ilon Mask, prošle nedjelje komentarisao ove mračne prognoze. "Ako se ovakav trend nastavi, Italija će ostati bez ljudi", objavio je on na Tviteru.

Jedan od razloga koji se često navodi za pad nataliteta jeste nedostatak radne sigurnosti i pristupačne brige o djeci. Na penzije ide veći dio socijalne potrošnje, a većina novih radnih mjesta je sa privremenim ugovorima koji ne nude finansijsku stabilnost.

Preduzeća počinju da se bave porodičnom politikom kako bi pokušali da pronađu rješenje, a djeluje da će im lokalni političari rado prepustiti inicijativu.

"Kada su došli kod mene i rekli da žele da ulože novac u lokalna obdaništa i škole pomislio sam: u čemu je trik?", kazao je za Rojters gradonačelnik Kartiljana Germano Rakela. "Osjećaj je bio kao kada vam neko kaže da ste upravo osvojili automobil na lutriji".

Germano Rakela
Germano Rakelafoto: Reuters

Svega 30 kilometara od Kartiljana u gradu Zane, Roberto Bracale kreće sa sličnom inicijativom nazvanom "Dobrodošle rode" u kojoj učestvuje oko 10 lokalnih firmi.

"Pojedini nude bonuse zaposlenima koji imaju djecu, drugi finansiraju škole, povećavaju nadoknade za roditeljsko odustvo ili nude fleksibilno radno vrijeme, razne vrste podsticajnih mjera", kazao je on.

Njegova mljekara Brazacle SpA, koja zapošljava 500 ljudi, daje dodatne mjesečne nadoknade svim zaposlenima koji dobiju bebu.

Takođe nudi dodatnih godinu dana odusustva sa posla nakon isteka obaveznog porodiljskog bolovanja, sa platom u iznosu od 30 odsto od normalne zarade, što kompaniju košta 10 000 eura po osobi koja prihvati tu ponudu.

"Ovako više ne može"

Strastveno govoreći o italijanskom riziku od "izumiranja", Bracale kaže da je odlučio da nešto učini pošto mu je jedna zaposlena nervozno kazala da je u drugom stanju, očigledno strahujući od njegove reakcije.

"Odjednom sam shvatio da ovako više ne može. Žene se plaše da kažu šefovima da će imati bebu".

Istraživanje koje je ove nedjelje sproveo italijanski poslovni lobi Konfindustrija pokazalo je da u oblasti oko grada Vićenca, koja obuhvata i Kartiljano i Zane, oko jedne petine firmi nudi finansijsku pomoć zaposlenima koji imaju djecu, a četvrtina nudi fleksibilno radno vrijeme.

"Ili će se kompanije udružiti i uvoditi ovakve mjere, ili će se prosto ugasiti", kazao je Filiberto Zoviko, šef ekonomske i poslovne organizacije ItalyPost.

Korporativni podsticaji za povećanje nataliteta nijesu ograničeni samo na mala preduzeća. Veliko italijansko brodogradilište "Finkantijeri", sa sjedištem u Trstu, prošlog mjeseca je otvorilo prvo u nizu obdaništa koje planira da izgradi i finansira u gradovima gdje ima poslovnice.

U Kartiljanu projekat "Janus" daje rezultate. U lokalni vrtić za sljedeću godinu već se prijavilo 34 djece, deset više nego ove godine, dok roditelji koriste pomoć od 150 eura mjesečno koju kompanije nude za pokrivanje troškova čuvanja djece.

Dezire Zonta, 31-godišnja majka dvojice dječaka, kaže da je zahvaljujući programu mogla sebi priuštiti da ove godine upiše drugog sina Gabrijela u vrtić, što znači da sada ima dovoljno vremena da traži honorarni posao.

„Mislim da ću naći nešto, u Kartiljanu ima dosta posla”, kazala je ona.

Bonus video: