Generalni štrajk francuskih diplomata

Na stotine diplomatskog osoblja u zemlji i inostranstvu, uključujući neke ambasadore, učestvovalo je u akciji koju podstiču mladi državni službenici ministarstva inostranih poslova. Mnogi su na društvenim mrežama pokazali podršku, koristeći haštag # Diplo2metier (profesionalni diplomata)

3361 pregleda 1 komentar(a)
Makron, Foto: Reuters
Makron, Foto: Reuters

Francuske diplomate stupile su danas u generalni štrajk danas, prvi put za 20 godina u znak protesta zbog uočenog nedostatka priznanja, manje sredstava i reformi koje podstiče predsjednik Emanuel Makron, a za koje kažu da bi mogle naškoditi globalnom ugledu Francuske.

Na stotine diplomatskog osoblja u zemlji i inostranstvu, uključujući neke ambasadore, učestvovalo je u akciji koju podstiču mladi državni službenici ministarstva inostranih poslova. Mnogi su na društvenim mrežama pokazali podršku, koristeći haštag # Diplo2metier (profesionalni diplomata).

"Odbrana interesa Francuske i služenje Francuskoj nije improvizovana", napisao je francuski generalni konzul u San Francisku na Tviteru. "Nema sumnje da moramo reformisati i ojačati našu diplomatiju, ali ne i izbrisati je", rekao je diplomata sa 18 godina staža.

Štrajk dolazi u lošem trenutku za Makrona, koji je u aprilu dobio još jedan mandat, i koji nastoji da igra vodeću ulogu u odgovoru Evropske unije na rusku invaziju na Ukrajinu. Francuska je predsjedavajuća EU do kraja juna.

Štrajkači protestuju protiv reformi javnog sektora koje je pokrenuo Makron, a koje bi promijenile strukturu diplomatskih karijera. Ali oni su takođe zabrinuti zbog višegodišnjih rezova budžeta zbog kojih je broj zaposlenih pao za oko 20 odsto od 2007. godine.

"Postoji zamor pred stalnim pritiskom međunarodnih i evropskih vijesti, što znači da se od nas uvijek traži da učinimo više kada imamo manje sredstava", rekao je visoki diplomata u Parizu.

Francuska ima treću po veličini diplomatsku mrežu na svijetu sa oko 1.800 diplomata i oko 13.500 zvaničnika koji rade u ministarstvu vanjskih poslova.

Zvaničnici ministarstva rekli su da će reforme sačuvati diplomatsku profesiju i karijere.

Prošle Makronove optužbe da su diplomate ponekad radile protiv izvršne vlasti i osjećaj da se rad ministarstva vanjskih poslova zanemaruje takođe nisu dobro primljene.

"Francuske diplomate su odane dušom i tijelom, ali su prezaposlene, nedovoljno plaćene i nemaju dovoljno osoblja", rekao je francuski ambasador u Azerbejdžanu Zakari Gros na Tviteru.