Ruska vojska: Ukrajinska vojska se povlači iz Sjeverodonjecka; Strijuk: Nastojimo da povratimo potpunu kontrolu

101. dan ruske invazije na Ukrajinu

53506 pregleda 32 komentar(a)
Detalj iz Sjeverodonjecka, Foto: Reuters
Detalj iz Sjeverodonjecka, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.06.2022. 22:05h
Završeno
22:02h

Ukrajinske snage nastoje da povrate potpunu kontrolu nad Sjeverodonjeckom na istoku Ukrajine, izjavio je večeras gradonačelnik Oleksandar Strijuk.

"Bilo je izvjesnog uspjeha ruskih vojnika koji su uspjeli da uđu u grad i zauzmu dobar dio, podijelivši ga na dva dijela. Ali je naša vojska uspjela da se prerasporedi i izgradi liniju odbrane. Trenutno se radi sve da se povrati puna ukrajinska kontrola" nad gradom, rekao je gradonačelnik u televizijskom intervjuu emitovanom na Telegramu.

Ruska vojska saopštila je ranije danas da se ukrajinski vojnici povlače iz Sjeverodonjecka.

"Jedinice ukrajinske vojske, koje su pretrpjele kritične gubitke u borbama za Sjeverodonjeck (do 90 odsto u nekoliko jedinica), povlače se u susjedni grad Lisičansk", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane koje nije navelo koliko se ukrajinskih vojnika povlači.

Ruske snage imaju za cilj da kontrolišu čitav veliki rudarski basen Donbasa. Proruski separatisti su 2014. godine djelimično preuzeli kontrolu tog područja.

Sjeverodonjeck, zajedno sa susjednim gradom Lisičanskom, koji se nalazi oko 80 kilometara od ukrajinske regionalne administrativne prijestonice Kramatorska, predstavlja ključnu aglomeraciju za postizanje tog cilja.

Prije rata, Sjeverodonjeck je imao oko 100.000 stanovnika.

20:11h

Ukrajina je 4. juna odbacila poziv francuskog predsjednika Emanuela Makrona da "ne ponižava" Rusiju u ime diplomatije i navela da nema smisla pregovarati dok se ruske vojne snage ne povuku iz Ukrajine.

18:43h

Interes EU (Evropska unija), kao i odbrana međunarodnog mira i bezbjednosti, zahtijevaju da se ne postupi po zahtjevu Ukrajine za prijem u EU, koji je nekoliko dana poslije početka ruske invazije formalno podnijela i to "ubrzanim postupkom", piše u članku na sajtu tvxs.gr grčki ekonomski stručnjak i nekadašnji zvaničnik Evropske komisije (EK) Sotiris Volden.

18:43h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je u napadu ruskih snaga na istoku Ukrajine 4. juna pogođen manastir iz ranog 17. vijeka.

17:59h

Ruska vojska saopštila je danas da se ukrajinski vojnici povlače iz Sjeverodonjecka na istoku Ukrajine, pogođenog velikim borbama ukrajinskih i ruskih snaga.

"Jedinice ukrajinske vojske, koje su pretrpjele kritične gubitke u borbama za Sjeverodonjeck (do 90 odsto u nekoliko jedinica), povlače se u susjedni grad Lisičansk", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane koje nije navelo koliko se ukrajinskih vojnika povlači.

Rusko ministarstvo je dodalo da su ukrajinske vlasti naredile jednoj vojnoj taktičkoj grupi da minira rezervoare sa nitratom i azotnom kiselinom u fabrici Azot.

U saopštenju se navodi da se ta grupa koja je ostala na licu mjesta sastoji od "preživjelih" iz 79. vazdušno-jurišne brigade i pripadnika ukrajinske teritorijalne odbrane.

Prema navodima ruskih vlasti, ukrajinska vojska želi da eksplodiraju ti rezervoari sa hemikalijama kako bi kontaminirala to područje i "odložila" ofanzivu ruskih vojnika.

Ruske snage imaju za cilj da kontrolišu čitav veliki rudarski basen Donbasa. Proruski separatisti su 2014. godine delimično preuzeli kontrolu tog područja.

Sjeverodonjeck, zajedno sa susjednim gradom Lisičanskom, koji se nalazi oko 80 kilometara od ukrajinske regionalne administrativne prijestonice Kramatorska, predstavlja ključnu aglomeraciju za postizanje tog cilja.

Prije rata, Sjeverodonjeck je imao oko 100.000 stanovnika.

17:53h

"Šta ako su pravi Putinovi ciljevi drugačiji?": Vojna akcija u Ukrajini - potpuni raskid sa Zapadom?

17:27h

Ukrajinski marinac je ostao bez obje ruke: Nakon bitke za Mariupolj oženio je svoju djevojku (VIDEO)

16:13h

Četiri strana vojnika dobrovoljaca poginula su u borbi protiv ruske invazije na Ukrajinu, saopštila je danas Međunarodna odbrambena legija Ukrajine, zvanična organizacija stranih boraca dobrovoljaca.

Legija je citirala imena Holanđanina, Australijanca, Njemca i Francuza bez navođenja datuma ili okolnosti njihove smrti.

"Izgubili smo braću u borbi, ali njihova hrabrost, sjećanje i nasljeđe će nas inspirisati zauvijek", napisala je ta organizacija na Fejsbuku gdje je postavila četiri nacionalne zastave i fotografije muškaraca u maskirnim uniformama koji nose malokalibarsko oružje.

Francusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u petak da je francuski borac koji je otišao kao dobrovoljac, poginuo u borbama u Ukrajini.

Novinari AFP-a u Harkovu prisustvovali su sahrani Holanđanina Ronalda Vogelara 21. maja. Njegove kolege su tokom ceremonije rekle da je ubijen nekoliko dana ranije u artiljerijskoj vatri.

Jedan Australijanac ubijen je u maju, a njegovu smrt je potvrdila australijska diplomatija. Tamošnji mediji javili su da se borac zvao Majkl Čarls O'Nil, imao je 47 godina i odvozio je ranjene vojnike sa prve linije fronta.

Legija na svom sajtu navodi da su se njihovim redovovima pridružili građani više zemalja, uključujući Dansku, Izrael, Poljsku, Letoniju, Hrvatsku, Veliku Britaniju, Holandiju i Kanadu.

Ubrzo po početku ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na formiranje "međunarodne legije" stranih dobrovoljaca koji bi pomogli u odbrani Ukrajine.

16:03h

Ukrajina je saopštila da su njene snage povratile 20 posto teritorije koju su izgubile u gradu Sjeverodonjecku, žarištu ruske ofanzive za zauzimanje istočnog Donbasa, i da bi ga mogle zadržati do dvije sedmice dok su se borbe danas nastavile, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Sergej Gajdaj, šef regionalne vojne administracije Lugansk, rekao je da su ukrajinske snage nastavile držati svoje položaje unutar Sjeverodonjecka i da potiskuju ruske trupe na nekoliko lokacija.

"Čim budemo imali dovoljno zapadnog oružja dugog dometa, odbacićemo njihovu artiljeriju s naših položaja", rekao je Gajdaj.

Sjeverodonjeck je trenutno glavna meta ruske ofanzive.

Gajdaj je danas rekao da ruske snage dižu u vazduh mostove preko rijeke Severski Donjec kako bi spriječile Ukrajinu da dovede vojna pojačanja i isporuči pomoć civilima u Sjeverodonjecku.

Gajdajeva tvrdnja o ukrajinskom napredovanju nije mogla biti odmah potvrđena. Ukrajinska vojska je saopštila da je Rusija pojačala svoje trupe i koristila artiljeriju za izvođenje "jurišnih operacija" u gradu, koji su moskovske snage bombardovale nedjeljama.

"Neprijatelj uz artiljerijsku podršku preduzima napade na grad Sjeverodonjeck, pojačao je svoje trupe mobilnim rezervama Drugog armijskog korpusa, borbe u gradu se nastavljaju", saopštila je ukrajinska vojska 4. juna.

Međutim, dodaje se da su se ruske snage povukle nakon neuspjelih pokušaja napredovanja u obližnjem gradu Bahmut i prekinuti pristup Sjeverodonjecku.

U južnoj ukrajinskoj regiji Odesa, projektil je pogodio skladište poljoprivrednih proizvoda, ranivši dvije osobe ujutro 4. juna, napisao je portparol regionalne administracije na Telegramu.

Rusija je pojačala svoju ofanzivu kako bi zauzela dalje u područjima u kojima separatisti koje podržava Moskva već imaju uporište dok zapadne nacije žure da nabave oružje Ukrajini.

Britansko ministarstvo odbrane je u svojim redovnim ažuriranjima navelo da je ruska vazdušna aktivnost i dalje visoka nad ukrajinskom regijom Donbas, a ruski avioni izvode udare koristeći i navođenu i nenavođenu municiju.

Ministarstvo je 4. juna saopštilo da je Rusija povećala upotrebu taktičkog vazduha kako bi podržala svoje napredovanje, kombinujući vazdušne napade i masovne artiljerijske napade kako bi osposobila svoju vatrenu moć jer se njen operativni fokus prebacio na Donbas.

"Povećana upotreba nenavođene municije dovela je do širokog razaranja naseljenih područja u Donbasu i gotovo sigurno je izazvala značajnu kolateralnu štetu i civilne žrtve", navodi se.

Britanski obavještajci procjenjuju da Rusija sada kontroliše više od 90 posto regije Lugansk u istočnoj Ukrajini i vjerovatno će u naredne dvije sedmice kompletirati kontrolu nad tim regionom.

No, u biltenu se upozorava da su nedavni taktički uspjesi Rusije imali značajnu cijenu u smislu resursa i da će se taj trend vjerovatno nastaviti.

Desetine hiljada je ubijeno u Ukrajini, više od 14 miliona je napustilo svoje domove, a globalna ekonomija je poremećena ratom Rusije, koji je 3. juna obilježio svoj 100. dan.

15:51h

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš ponovio je poziv za prekid sukoba, nastavak pregovora i nesmetan pristup humanitarne pomoći u ratu u Ukrajini.

"Ponavljam poziv za momentalno zaustavljanje nasilja, za nesmetan pristup humanitarne pomoći, za bezbjednu evakuaciju civila zarobljenih u područjima borbenih dejstava i za hitnu zaštitu stanovništva i poštovanje ljudskih prava, u skladu sa međunarodnim normama", poručio je Gutereš.

On je naglasio da je taj sukob odnio već hiljade života i da je zbog njega raseljeno više miliona ljudi.

"Rat je rezultirao neprihvatljivim kršenjem ljudskih prava i rasplamsava trodimenzionalnu globalnu krizu, hrane, energije i finansija, koja najviše pogađa ugrožene ljude, zemlje i privrede“, kazao je Gutereš, prenosi CNN.

On je rekao da su UN posvećene humanitarnim naporima, i da će na kraju pregovori i dijalog biti neophodni za rješavanje sukoba.

"Što prije se strane angažuju u diplomatskim naporima i dobroj vjeri da okončaju ovaj rat, to bolje zbog Ukrajine, Rusije i svijeta“, kazao je Gutereš.

13:54h

Ukrajina je saopštila danas da je Rusija angažovala sve svoje raspoložive snage u bici za Sjeverodonjeck, ključni grad u regionu Donbasa na istoku gdje Moskva koncentriše ofanzivu sa ciljem da preuzme punu kontrolu nad njim.

"Situacija u cijelom regionu je izuzetno teška. Borbe su trenutno koncentrisane u Sjeverodonjecku, jer, koliko smo uspjeli da shvatimo, ruska vojska je angažovala svu svoju težinu i rezerve u ovu bitku", rekao je guverner Luganska.

13:52h

Francuski predsjednik Emanuel Makron kaže da je od vitalnog značaja da Rusija ne bude ponižena da bi, nakon prestanka sukoba u Ukrajini, bilo moguće pronaći diplomatsko rješenje.

Povezani članci

04. Jun 2022.

Makron: Važno je da Rusija ne bude ponižena

Izmjena: 13:58h
12:47h

Državama Evropske unije biće dozvoljeno da koriste novac iz fonda EU za oporavak, kreiranog da podrži ekonomski rast nakon pandemije, kako bi povećali svoje kapacitete za tečni prirodni gas (LNG), rekao je u subotu evropski komesar Paolo Đentiloni, prenosi Rojters.

Od ruske invazije na Ukrajinu, zemlje EU se bore da smanje svoju zavisnost od uvoza ruskog gasa.

Izgradnja nove infrastrukture za uvoz dodatnog tečnog prirodnog gasa dio je strategije EU.

11:26h

General Jens Stoltenberg se sastao s premijerom Finske i razgovarao s turskim predsjednikom dok nastoji da prevaziđe protivljenje Ankare da se Finska i Švedska pridruže alijansi.

Stoltenberg, koji je posjetio Washington ove sedmice, objavio je kasno 3. juna na Tviteru da se sastao s finskom premijerkom Sannom Marin dok je bio tamo i razgovarao o "potrebi da se riješi zabrinutost Turske i krene naprijed" u vezi sa zahtjevima Finske i Švedske za članstvo.

11:03h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u subotu da su njegove snage oborile ukrajinski vojni transportni avion sa oružjem i municijom u blizini crnomorske luke Odesa, prenosi Rojters.

Ministarstvo je saopštilo da su ruske rakete takođe pogodile centar za obuku artiljerije u ukrajinskoj oblasti Sumi gdje su radili strani instruktori. Još jedan udar uništio je ispostavu "stranih plaćenika" u regionu Odese, navodi se u saopštenju.

Rojters nije mogao nezavisno da provjeri tvrdnje.

11:02h

Ruske snage dižu u vazduh mostove preko rijeke Sjeverski Donjeck kako bi spriječile Ukrajinu da dovede vojna pojačanja i isporuči pomoć civilima u gradu Sjeverodonjecku, rekao je u subotu guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj, prenosi Rojters.

U televizijskom prenosu, Gajdaj je rekao da je ukrajinska vojska nastavila da drži svoje položaje u Sjeverodonjecku i da potiskuje ruske snage na nekoliko lokacija.

10:36h

Ukrajina kaže da su obavještajne službe zemlje u komunikaciji s borcima zarobljenim u fabrici Azovstal u Mariupolju i da Kijev čini sve što može da osigura njihovo oslobađanje, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Neizvjesnost je okružila sudbinu stotina vojnika zarobljenih od strane ruskih snaga nakon što su prošlog mjeseca napustili kompleks čeličane u lučkom gradu na Azovskom moru.

"Preko (obavještajnih službi) saznajemo o uslovima pritvora, ishrani i mogućnosti njihovog puštanja na slobodu", rekao je ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirski na ukrajinskoj televiziji kasno 3. juna.

Ministar je rekao da ukrajinske vlasti "čine sve što je moguće" da osiguraju njihovo oslobađanje.

Rusija je saopštila da je oko 2.500 ukrajinskih vojnika privedeno u fabrici.

09:45h

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak izjavio je da bi rat s Rusijom mogao da traje i do pola godine.

"Ovo bi se moglo odužiti još dva do šest mjeseci", rekao je Podoljak u intervjuu za opozicioni ruski portal Medusa, prenosi Beta.

Rekao je da je ključni faktor u trajanju rata količina zaliha oružja, a drugi je raspoloženje u Evropi, Ukrajini i Rusiji koje bi se moglo promijeniti tokom vremena.

Mirovnih pregovora bi moglo biti samo kad bi se situacija na terenu promijenila i kad Rusija više ne bude smatrala da može diktirati uslove.

Upozorio je da teritorijalni ustupci Rusiji neće okončati rat. Neki gradovi, poput Mariupolja i sada Sjeverodonjecka u kojima se vode najžešće borbe, zapravo više ne postoje, rekao je.

Podoljak je ruske gubitke do sada procijenio na ukupno 80.000 ljudi. To uključuje mrtve i ranjene iz redovne vojske, separatista i pripadnike plaćeničke grupe Vagner.

Rekao je da su nakon katastrofalne početne faze rata za Moskvu, sa do 1.000 mrtvih dnevno, sadašnji gubici ruskih i ukrajinskih vojnika "uporedivi".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nedavno je naveo da su ukrajinski gubici do 100 mrtvih i 500 ranjenih dnevno.

09:37h

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je u subotu da je ruska vazdušna aktivnost i dalje visoka nad ukrajinskim regionom Donbas, a ruski avioni izvode udare koristeći i navođenu i nenavođenu municiju, prenosi Rojters.

„Povećana upotreba nenavođene municije dovela je do širokog razaranja naseljenih područja u Donbasu i gotovo sigurno je izazvala značajnu kolateralnu štetu i civilne žrtve“, navodi ministarstvo u tvitu.

Rečeno je da je Rusija povećala upotrebu taktičkog vazduha da podrži svoje napredovanje, kombinujući vazdušne udare i masovne artiljerijske napade kako bi osposobila svoju vatrenu moć dok se njen operativni fokus prebacio na Donbas.

Bonus video: