"Sjeverodonjeck i Lisičansk danas su mrtvi gradovi"

Ruska invazija na Ukrajinu - 103. dan

58249 pregleda 36 komentar(a)
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski tokom posjete Donbasu, Foto: Reuters
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski tokom posjete Donbasu, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.06.2022. 22:12h
Završeno
21:56h

Sjeverodonjeck i Lisičansk danas su "mrtvi gradovi", rekao je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, a prenosi Rojters.

"Između 10.000 i 15.000 civila i dalje se nalazi u Sjeverodonjecku, koji sedmicama granatira ruska artiljerija", istakao je Zelenski.

20:09h

Njuzvik je objavio mape kretanja ukrajinskih izbjeglica, ali i ruskih trupa tokom rata u Ukrajini.

Na mapi su od početka marta prikazane teritorije koje je ruska vojska osvojila, a zatim izgubila, kao i gdje su se odigrali ukrajinski kontranapadi.

19:44h

Rusija je uvela sankcije za 61 zvaničnika Sjedinjenih Američkih Država, uključujući američku ministarku finansija Dženet Jelen, sekretarku za energetiku Dženifer Granholm i vodeće rukovodioce odbrane i medija, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova te zemlje, a prenosi Rojters.

Ministarstvo je dodalo da je uvelo lične sankcije kao odgovor za "stalno širenje američkih sankcija protiv ruskih političkih i javnih ličnosti, kao i predstavnika domaćeg biznisa".

19:16h

Vlasti Sjedinjenih Američkih država podigle su optužnicu protiv ruskog milijardera Romana Abramoviča zbog izvoza dva aviona američkog porijekla u Rusiju bez dozvole, koja je neophodna zbog sankcija koje je Vašington uveo Moskvi nakon invazije na Ukrajinu.

16:58h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da su ruske snage imale brojčanu prednost u borbi za Sjeverodonjeck, ali da ukrajinska vojska ima "sve šanse" da uzvrati.

14:38h

Ukrajina je koncentrisala dovoljno snaga da odbije ruske napade u gradu Sjeverodonjecku, na liniji fronta, na istoku, ali nijedna strana se ne sprema da se povuče i ulične borbe su bijesne, rekao je gradonačelnik Oleksandr Stjuk za ukrajinsku televiziju, prenosi Rojters.

„(Mi) smo usredsredili dovoljno snaga i resursa tamo da uzvratimo napade na grad“, rekao je Stjuk.

U odvojenim komentarima, portparol Ministarstva odbrane Oleksandr Motuzjanik rekao je na brifingu da Rusija ne štedi trupe ili opremu u svom pokušaju da zauzme Sjeverodonjeck, najveći preostali grad koji kontroliše Ukrajina u regionu Luganska.

13:41h

Rusija je u ponedeljak saopštila da će odgovoriti na zapadne isporuke oružja dugog dometa Ukrajini potiskivanjem ukrajinskih snaga dalje od ruske granice, prenosi Rojters.

„Što je veći domet sistema koji će biti isporučeni, to ćemo više pomjerati naciste sa one linije sa koje mogu doći prijetnje ruskom govornom području i Ruskoj Federaciji“, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare.

Od početka svoje invazije, Rusija je rekla da ima za cilj da očisti Ukrajinu od nacista, što je linija koju su Kijev i Zapad odbacili kao neosnovanu ratnu propagandu.

13:40h

Britanski premijer Boris Džonson i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski razgovarali su u ponedjeljak o naporima da se prekine ruska blokada ukrajinskog izvoza žitarica, rekao je portparol Dauning strita, prenosi Rojters.

„Lideri su takođe razgovarali o diplomatskim pregovorima i naporima da se prekine štetna ruska blokada ukrajinskog izvoza žitarica“, naveo je portparol u saopštenju sa čitanjem poziva.

12:35h

Premijer Velike Britanije Boris Džonson objavio je svoju prvu izjavu otkad su se u javnosti pojavile najave o izglasavanju nepovjerenja, o čemu će Konzervativci odlučivati danas, komentarišući raniju odluku Londona da pokloni rakete dugog dometa Ukrajini.

12:19h

Kremlj je u ponedeljak saopštio da je zainteresovan za razgovore sa Sjedinjenim Američkim Državama o nuklearnom oružju, ali je rekao da je malo vjerovatno da će pregovori biti održani u ovom trenutku, prenosi Rojters.

„Zainteresovani smo i vjerujemo da će se nastaviti pregovori i diskusije o ovoj temi, s obzirom na tektonske promjene koje vidimo... ovakvi razgovori su potrebni cijelom svijetu“, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Američki ambasador u Moskvi Džon Džej Salivan rekao je u ponedeljak da Rusija ne bi trebalo da zatvori američku ambasadu uprkos krizi izazvanoj ratom u Ukrajini jer dvije najveće svjetske nuklearne sile moraju da nastave da razgovaraju.

12:18h

Nuklearni nadzornik Ujedinjenih Nacija (UN) „razvija modalitete“ za međunarodnu misiju eksperata koju se nada da će poslati u nuklearnu elektranu u Zaporožju u Ukrajini, koju drži Rusija, najveću evropsku, rekao je u ponedeljak njen šef Rafael Grosi, prenosi Rojters.

„Razvijamo modalitete za slanje takve misije; drugi razlozi ne bi trebalo da spriječe ovu suštinsku međunarodnu misiju“, rekao je Grosi u izjavi upućenoj Upravnom odboru Međunarodne agencije za atomsku energiju od 35 zemalja, dodajući da je Ukrajina to zatražila. 

11:09h

Generalštab oružanih snaga Ukrajine saopštio je da ruske trupe gađaju Slavjansk, u oblasti Donjeck u istočnoj Ukrajini, i nastavile su ofanzivu u blizini Svjatogorska, nekih 20 kilometara sjeverno od Slavjanska, pretrpjevši gubitke, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Britanski obavještajci su 6. juna sugerisali da je guranje ruskih trupa prema Slavjansku dio njihovog pokušaja opkoljavanja ukrajinskih snaga.

09:15h

Eksplozije su se čule u ponedjeljak u južnom ukrajinskom gradu Mikolajivu, rekao je gradonačelnik Oleksandar Senkevič u postu na servisu za razmjenu poruka Telegram, prenosi Rojters.

08:59h

Položaj ukrajinskih snaga koje se bore u istočnom gradu Sjeverodonjecku „malo se pogoršao“, rekao je regionalni guverner Sergej Gajdaj, prenosi Rojters.

„Naši branioci su uspjeli da preduzmu kontranapad na određeno vrijeme; oslobodili su skoro polovinu grada. Ali sada se situacija za nas ponovo malo pogoršala“, rekao je za nacionalnu televiziju regionalni guverner Luganska Sergej Gajdaj.

08:04h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je vojnike na liniji fronta u Donbasu, na istoku zemlje, saopštilo je predsjedništvo, objavljeno je jutros na društvenim mrežama.

"Bili smo u Lisičansku, bili smo u Soledaru", rekao je Zelenski u video poruci.

On je obišao komandna mjesta nedaleko od Sjeverodonjecka, ključnog grada u ofanzivi Moskve u rudarskom basenu Donbasa.

Zelenski je takođe posjetio Bahmut, na jugozapadu Donjecke oblasti, i razgovarao sa vojnicima, saopštilo je predsjedništvo.

"Želim da vam zahvalim na odličnom poslu, na vašoj službi u zaštiti svih nas, naše države. Zahvalan sam svima", poručio im je Zelenski.

Ukrajinski predsjednik je bio i u Zaporožju, gdje se sastao sa stanovnicima Mariupolja koji su uspjeli da pobjegnu iz ove strateške luke na Azovskom moru, skoro potpuno uništene u ruskom bombardovanju.

07:47h

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su juče rano ujutro ruske krstareće rakete iz vazduha pogodile željezničku infrastrukturu u glavnom gradu Ukrajine, Kijevu, prenosi Rojters.

Teške borbe se nastavljaju u gradu Sjeverodonjecku, a ruske snage se potiskuju prema Slavjansku, objavilo je britansko ministarstvo odbrane na Tviteru.

Ukrajinski zvaničnici su rekli da je kontranapadom ponovo zauzeta polovina grada. 

Sjeverodonjeck je glavno bojno polje na istoku, gdje je Rusija nedavno koncentrisala svoje snage.

07:09h

Velika Britanija šalje svoje prve rakete dugog dometa Ukrajini, rekao je ministar odbrane Ben Volas, uprkos prijetnji Rusije Zapadu, prenosi BBC.

Volas je rekao da će višecjevni raketni sistem M270 pomoći Ukrajini da se odbrani od Rusije.

Vlada Velike Britanije nije potvrdila koliko će ovog oružja biti poslato, ali BBC rnavvodi da će u početku biti tri.

Odluka je koordinisana sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koje su prošle nedjelje objavile da takođe isporučuju raketni sistem.

Vlada Velike Britanije je saopštila da će ukrajinska vojska u narednim nedjeljama biti obučena kako da koristi lansere.

 Najavljujući taj potez, Volas je rekao da Ujedinjeno Kraljevstvo preuzima vodeću ulogu u snabdijevanju ukrajinskih trupa "vitalnim oružjem koje im je potrebno za odbranu svoje zemlje od ničim izazvane invazije".

Rekao je: "Kako se ruska taktika mijenja, tako se mora i naša podrška Ukrajini. Ovi veoma sposobni raketni sistemi za višestruko lansiranje omogućiće našim ukrajinskim prijateljima da se bolje zaštite od brutalne upotrebe dalekometne artiljerije, koju su Putinove snage neselektivno koristile da sravne gradove."

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je SAD u juče emitovanom intervjuu da će Rusija napasti nove mete ukoliko Zapad dostavi rakete dugog dometa Ukrajini za upotrebu u visoko-preciznim mobilnim raketnim sistemima.

07:07h

"Izgubljeni" ukrajinski oligarsi

Povezani članci

06. Jun 2022.

"Izgubljeni" ukrajinski oligarsi

07:05h

Šta se dešavalo juče, 102. dana ruske invazije na Ukrajinu pogledajte OVDJE.

Bonus video: