"Ruske trupe pokušavaju da nastave ofanzivu na ukrajinski južni region Zaporožja"

Rat u Ukrajini je ušao u 106. dan

35865 pregleda 26 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 09.06.2022. 22:00h
Završeno
21:39h

Smrtne presude koje je proruski "separatistički" sud izrekao britanskim i marokanskim državljanima koji su se borili za Ukrajinu trebalo bi da se smatraju ništavnim, izjavio je u danas portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleh Nikolenko.

"Ovo takozvano ´suđenje´ vojnim licima Oružanih snaga Ukrajine na okupiranim ukrajinskim teritorijama nema nikakvog značaja“, rekao je Nikolenko.

On je rekao da ovakva pokazna suđenja stavljaju interese propagande iznad zakona i morala i podrivaju mehanizme za povratak ratnih zarobljenika.

"Ukrajinska vlada će nastaviti da ulaže sve napore da oslobodi sve branioce Ukrajine", dodao je Nikolenko.

On je naglasio da sve strane državljane koji se bore u sastavu ukrajinskih oružanih snaga treba smatrati ukrajinskim vojnim osobljem i zaštititi ih kao ratne zarobljenike.

20:53h

Ruske trupe pokušavaju da nastave ofanzivu na ukrajinski južni region Zaporožja kako bi ga potpuno zauzele, izjavio je u danas visoki ukrajinski vojni zvaničnik.

Zamjenik načelnika glavne operativne uprave generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Aleksej Gromov rekao je da će ruske snage vjerovatno izvršiti udar iz južne oblasti Herson, koju većinski kontroliše Moskva, ka susjednom Zaporožju.

"Neprijatelj se usredsredio na zadržavanje položaja, ali u isto vrijeme ne prekida svoje pokušaje da obnovi ofanzivu u ovim oblastima, vjerovatno da bi došao do administrativnih granica regiona Zaporožja", rekao je Gromov.

Južni dio Zaporožja, uključujući dva velika grada i ključnu nuklearnu elektranu, zauzele su moskovske trupe u prvim nedeljama rata i ostaje u ruskim rukama.

Kijev nastavlja da drži sjever regiona, uključujući glavni grad Zaporožje, koji je ranije bio sabirno mjesto za evakuisane iz razrušene luke Mariupolj.

Gromov nije isključio ruski napad na južni region Mikolajeva, koji se takođe graniči sa Hersonom.

20:49h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je danas ukaz o uvođenju ličnih sankcija rukovodstvu Rusije, uključujući predsjednika Vladimira Putina i sve ruske ministre.

Sankcije je odobrio Nacionalni savet za odbranu i bezbjednost.

One obuhvataju sve članove ruske vlade i savjeta za bezbjednost, kao i portparola Kremlja Dmitrija Peskova.

Njima je zabranjen ulaz u Ukrajinu, ukinute su im vize i dozvole i blokirana finansijska sredstva.

Zelenski je takođe potpisao direktivu kojom se sankcioniše 236 ruskih univerziteta, kao i njihovi rektori.  

17:32h

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da ruske kompanije neće blokirati svoje naftne bušotine uprkos naporima Zapada da smanji svoju zavisnost od snabdijevanja energijom iz Moskve, prenosi Rojters.

Američki izaslanik za energetsku bezbjednost Amos Hohštajn poručio je da Rusija možda sada dobija više prihoda od prodaje fosilnih goriva nego prije invazije na Ukrajinu, jer su globalna povećanja cijena neutralisala uticaj zabrana uvoza.

17:00h

Velika Britanija je duboko zabrinuta zbog smrtnih kazni koje je dvojici Britanaca izrekao sud Donjecke Narodne Republike (DNR) koju podržava Rusija i radiće na pokušaju da obezbijedi njihovo oslobađanje, rekao je portparol premijera Borisa Džonsona, prenosi Rojters.

„Očigledno smo duboko zabrinuti zbog ovoga. Stalno smo govorili da ratni zarobljenici ne bi trebalo da budu eksploatisani u političke svrhe“, rekao je portparol novinarima u četvrtak.

„Prema Ženevskoj konvenciji, ratni zarobljenici imaju pravo na imunitet boraca i ne bi trebalo da budu krivično gonjeni za učešće u neprijateljstvima. Tako da ćemo nastaviti da radimo sa ukrajinskim vlastima da pokušamo da obezbijedimo oslobađanje bilo kog britanskog državljanina koji je služio u ukrajinskih oružanih snaga i koji se drže kao ratni zarobljenici“.

16:00h

Dvojica Britanaca i jedan Marokanac koje su zarobile ruske snage u Ukrajini osuđeni su na smrt, javlja ruska novinska agencija RIA Novosti, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ejden Aslin (28) iz Notingemšira, Šon Piner (48) iz Bedfordšira i treći čovjek, marokanski državljanin Saudun Brahim, pojavili su se na sudu u Donjeckoj Narodnoj Republici, koji drže proruski pobunjenici.

Sud nije međunarodno priznat.

Agencija RIA Novosti je na Telegramu saopštila: "Vrhovni sud DNR izrekao je prvu kaznu plaćenicima – na smrt su osuđeni Britanci Ejden Aslin i Šon Piner i Marokanac Saadun Brahim, javlja dopisnik RIA Novosti iz sudnice."

Oni se navodno terete da su bili plaćenici.

Sud je trojicu muškaraca proglasio krivima za "najamničke aktivnosti i činjenje radnji u cilju preuzimanja vlasti i svrgavanja ustavnog poretka DNR", prenijela je agencija Interfaks riječi jednog sudskog zvaničnika.

Međutim, porodice britanskih muškaraca kažu da su bili u ukrajinskoj vojsci.

Trojica muškaraca su zarobljena dok su se borili na strani Ukrajine protiv Rusije i snaga koje podržava Rusija koje su ušle u zemlju 24. februara.

Britanske državljane Aslina i Pinera zarobile su snage koje podržava Rusija u Mariupolju u aprilu, tokom teških borbi za kontrolu nad gradom.

Marokanac Sadun se predao u martu dok se borio u malom gradu između Mariupolja i glavnog grada regiona Donjecka.

Britansko Ministarstvo spoljnih poslova je u srijedu osudilo ono što je nazvao eksploatacijom ratnih zarobljenika u političke svrhe i rekao da oni "imaju pravo na imunitet boraca".

Trojica muškaraca su izjavila da će se žaliti na odluku, javila je ruska agencija Tass, a prenosi Rojters.

Izmjena: 17:10h
15:40h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je raketama iz vazduha uništilo ukrajinsku vojnu bazu u kojoj su navodno obučavani strani borci, prenosi Beta.

Portparol ministarstva Igor Konašenkov rekao je da se centar za obuku nalazi u Žitomirskoj oblasti u centralnoj Ukrajini, oko 125 kilometara zapadno od Kijeva.

Iz Ukrajine nema još komentara na ruske tvrdnje.

Rusija naziva strane borce koji su se pridružili ukrajinskim trupama u ratu "plaćenicima".

Konašenkov je rekao da su ruske rakete takođe uništile skladište municije i protivvazdušni sistem na drugim mjestima u Ukrajini.

15:38h

Premijer Boris Džonson upozorio je u četvrtak Veliku Britaniju da nema brzog rješenja za nestabilnost izazvanu ruskom invazijom na Ukrajinu, ali da će se ekonomske posljedice rata vremenom smiriti, prenosi Rojters.

U govoru u sjevernom gradu Blekpulu, Džonson je rekao da sada nije vrijeme za prestanak podrške Ukrajini i iako su cijene gasa, nafte, žitarica i đubriva porasle, Zapad ne može da natjera Kijev da prihvati mirovne uslove koje je diktirao ruski predsjednik Vladimir Putin.

„I znam da ima nekih koji, tvrde oni, možda ne u ovoj zemlji već negdje drugdje, da je cijena podrške Ukrajincima sada previsoka i da ih treba ohrabriti da prihvate koje god uslove Putin zatraži. Ne vjerujem da je ta opcija zaista na stolu za nas“, rekao je on.

„Vjerujem da će tokom vremena ekonomske posljedice rata u Ukrajini nestati".

15:36h

Njemački kancelar Olaf Šolc razgovarao je o ažuriranju strateških ciljeva NATO-a u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu u telefonskom razgovoru sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, rekao je u četvrtak portparol njemačke vlade, prenosi Rojters.

U pozivu, postavljajući osnovu za samit NATO-a u Madridu krajem juna, Šolc je ponovo potvrdio riješenost njemačke vlade da doprinese alijansi kako bi joj pomogla da ostvari svoje ciljeve u narednoj deceniji, rekao je portparol.

Njih dvoje je trebalo da se sastanu lično u Berlinu u četvrtak, ali su morali da pređu na razgovor na daljinu.

13:55h

Ukrajina u ratu sa Rusijom dnevno ima do 100 poginulih vojnika i do 500 ranjenih, saopštio je ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov.

On je na Fejsbuku napisao da je situacija na frontu teška, da Rusija trpi ogromne gubitke, ali da napreduje na nekim djelovima fronta, prenosi Interfaks Ukrajina.

Reznikov smatra da je najvažnije dostignuće od početka sukoba očuvanje sinergije cjelokupnog vojno-političkog rukovodstva Ukrajine.

"Glavni cilj je pobijediti Rusiju, ma koliko to bilo teško", poručio je Reznikov.

12:46h

Kremlj je saopštio da ne očekuje da će Gasprom prekinuti isporuke gasa još nekim evropskim kupcima, dodajući da njegova šema da kupci plaćaju svoj gas u rubljama funkcioniše kako je planirano.

Gasprom je prekinuo isporuke nekim evropskim zemljama zbog odbijanja da plaća ruski gas u rubljama u okviru nove šeme koju je Kremlj uspostavio kao odgovor na sankcije Zapada.

12:45h

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su njegove snage povratile dio teritorije od ruskih snaga u kontraofanzivi u oblasti Hersona na jugu Ukrajine.

Oni nisu dali detalje, ali je rečeno da su ruske snage "pretrpjele gubitke u ljudstvu i opremi", minirali teritoriju dok su potisnuti i podigle barikade za ukrajinske trupe.

Rojters je kazao da nije bio u mogućnosti da nezavisno provjeri situaciju na terenu.

10:24h

Ukrajinske snage i dalje drže industrijsku zonu i susedna područja u gradu Sijerodonjecku, a situacija je "teška, ali izvodljiva", kazao je gradonačelnik Oleksandr Stjuk.

On je rekao da se linije odbrane drže uprkos intenzivnoj ruskoj artiljerijskoj vatri, ali da je sada nemoguće evakuisati ljude iz Sijerodonjecka. On je rekao da je oko 10.000 civila ostalo u gradu, koji je sada glavni fokus ruske ofanzive u Ukrajini.

09:24h

Borbe su danas bjesnele na ulicama Sijerodonjecka u istočnoj Ukrajini, a ruske snage su uništavale "sve što se može koristiti za odbranu", rekao je regionalni guverner.

Guverner Luganska Serhii Gaidai rekao je da Rusija granatira područja grada koja su i dalje pod kontrolom Ukrajine, ali da će ukrajinske snage moći da "počiste" grad kada dobiju artiljeriju velikog dometa.

Izmjena: 10:25h
09:18h

Milioni ljudi mogli bi da gladuju zbog ruske blokade ukrajinskih crnomorskih luka, kazao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Upozoravajući da je svijet na ivici "strašne krize sa hranom", on je u televizijskoj izjavi rekao da Ukrajina nije u mogućnosti da izvozi pšenicu, kukuruz, ulje i druge proizvode i dodao:

"Milioni ljudi bi mogli da gladuju ako se ruska blokada Crnog mora nastavi", prenosi Rojters.

Bonus video: