Minirane plaže u Odesi

Ukrajinska vojska je minirala obalu kako bi spriječila ruski napad amfibijama

8133 pregleda 1 komentar(a)
Znak upozorenja da je plaža minirana: Odesa, Foto: Rojters
Znak upozorenja da je plaža minirana: Odesa, Foto: Rojters

Turisti su nekada masovno dolazili u ukrajinski primorski grad Odesu kako bi odmarali na njegovim plažama na Crnom moru, ali je sada zbog rata u Ukrajini bijeli pijesak prekriven minama, a policajci patroliraju šetalištima.

Ukrajinska vojska postavila je mine duž obale u slučaju ruskog napada amfibijama, a pristupi plaži su zatvoreni i obilježeni crveno-bijelim trakama kao upozorenje za civile.

Odesa
foto: REUTERS

Već klonula od rata, lokalna ekonomija Odese ove godine će pretrpjeti i žestoki udarac zbog turizma. Stanovnici ne mogu da zamisle život u Odesi bez pijeska i mora.

”Mi ne možemo da živimo bez mora. Da nema mora, vjerovatno ne bi bilo ni Odese”, kazao je 82-godišnji stanovnik Viktor Holčenko.

Početkom maja, ruske snage zasule su luku projektilima uništavajući zgrade u Odesi.

Ukrajinska vojska je postavila obavještenja u kojima upozorava stanovnike da se klone plaža koje su minirane. Iz restorana na obali mora sada se vidi znak “Opasnost! Mine!”.

Rojtersov reporter je vidio porodicu sa malim djetetom kako noću šeta duž zatvorene plaže, uprkos upozorenjima.

Drugi stanovnici su postavili peškire duž šetališta umjesto na plaži i sunčaju se u kupaćim kostimima.

Odesa
foto: REUTERS

”Vojska nam je rekla da ne idemo do obale”, kazao je 18-godišnji stanovnik Kirilo Zinčenko. “Zašto bi onda neko išao tamo? Ovo je ljeto kakvo nas očekuje”.

Turizam, nekada pokretač lokalne ekonomije u Odesi, je ugašen.

”Svjesni smo da su turističko poslovanje i rekreativna komponenta važan elemenat... ali smo takođe svjesni da ukoliko ne odbranimo naš region, onda neće biti budžeta koji treba napuniti”, kazala je Natalija Humeniuk, portparolka južne vojne komande.

Lokalna ekonomija će pretrpjeti žestok udarac, kazao je Oleksandr Babič vlasnik turističke agencije. “To su hoteli, restorani, suvenirnice, sve vrste plažnih usluga. Sadržaj vezan za sektor kulture... Ne znam kako će to podnijeti gradska ekonomija”.

Bonus video: