Putin rat u Ukrajini uporedio sa osvajanjem Petra Velikog tokom 18. vijeka

"Šta je (Petar) radio? Vratio ju je i ojačao. To je i uradio. I izgleda da je na nama da vratimo i ojačamo"

7707 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsjednik Rusije Vladimir Putin uporedio je rat protiv Ukrajine sa osvajanjem Petra Velikog tokom 18. vijeka, na svečanosti na kojoj je odao počast tom ruskom caru povodom 350. godišnjice njegovog rođenja.

Putin je 9. juna, nakon posjete izložbi u Moskvi posvećenoj caru, govorio o potrebi svoje zemlje da "vrati" teritoriju i "odbrani se" i povukao paralele između Petrogradskog osnivanja Sankt Peterburga 1703. i ambicija moderne Rusije.

Kada je Petar osnovao novu prijestonicu, "nijedna evropska država nije je priznala kao Rusiju. Svi su je priznali kao Švedsku", rekao je Putin.

Dodao je: "Šta je (Petar) radio? Vratio ju je i ojačao. To je i uradio. I izgleda da je na nama da vratimo i ojačamo."

U televizijskim komentarima 106. dana svog rata u Ukrajini, on je dodao: "Ako polazimo od činjenice da ove osnovne vrijednosti čine osnovu našeg postojanja, sigurno ćemo uspjeti da riješimo zadatke sa kojima se suočavamo."

Viši savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog odbacio je ove komentare i, kako je rekao, svaki pokušaj legalizacije krađe zemlje.

"Zapad mora da povuče jasnu crvenu liniju kako bi Kremlj razumio cijenu svakog sljedećeg krvavog koraka... mi ćemo brutalno osloboditi naše teritorije", rekao je Mihail Podoljak.

Putin je ranije pokušao da opravda rusku invaziju na Ukrajinu, koju je pokrenuo 24. februara, tvrdnjom da Ukrajina nema pravi nacionalni identitet ili tradiciju državnosti, te da je Rusija djelovala da razoruža i "denacifikuje" Ukrajinu.

U julu 2021. Kremlj je objavio dugačak Putinov esej u kojem je tvrdio da su Rusija i Ukrajina jedna nacija, vještački podijeljena.

Bonus video: