Prvi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj: "Pravi meč između Makrona i Melanšona"

Prema poslednjem istraživanju javnog mnjenja koje su prenijeli BMFTV i list Ekspres, Makronova koalicija Zajedno bi mogla da osvoji 27 odsto glasova, a savez ljevičarskih stranaka koji predvodi lider radikalne ljevice Žan-Lik Melanšon, 26,5 osto glasova

4842 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U Francuskoj sjutra će biti održan prvi krug parlamentarnih izbora sa neizvjesnim rezultatom koji će konačno biti poznat tek poslije drugog kruga nedelju dana kasnije, pošto se ne zna da li će centristi predsjednika Emanuela Makrona uspjeti da osvoje većinu u parlamentu od 577 poslanika.

Prema poslednjem istraživanju javnog mnjenja koje su prenijeli BMFTV i list Ekspres, Makronova koalicija Zajedno bi mogla da osvoji 27 odsto glasova, a savez ljevičarskih stranaka koji predvodi lider radikalne ljevice Žan-Lik Melanšon, 26,5 osto glasova.

Na trećem mjestu bi bila ekstremno desničarska stranka Nacionalno okupljanje liderke Marin Le Pen sa 19,5 odsto, a na četvrtom desničarski Republikanci sa 11 odsto.

Mediji su ocijenili da će u nedelju biti "pravi meč između Makrona i Melanšona".

Melanšon (70) koji je osvojio treće mjesto u prvom krugu predsjedničkih izbora, želi da predstavi parlamentarne izbore kao treći krug predsjedničkih. Njegova koalicija nazvana "Nova narodna ekološka i socijalna unija" (Nupes) okuplja socijaliste, komuniste, ekologe i Melanšonovu stranku Nepokorena Francuska.

Francuzi će glasati o kandidatima za 577 poslanika, a za apsolutnu većinu je potrebno osvajanje najmanje 289 poslaničkih mjesta. Ukoliko bi Makronov savez izgubio većinu, to bi bio presedan od uvođenja Pete Republike u Francuskoj 1958. godine, podsjetili su tamošnji mediji.

Makron je uoči početka izborne tišine, koja je počela u petak u ponoć, pozvao glasače da izaberu "jasnu i jaku većinu" osuđujući ekstremne političke struje koje žele da se ide "od krize do krize".

"Ništa ne bi bilo opasnije nego da se svjetskom neredu doda francuski nered koji predlažu ekstremne struje", rekao je Makron, aludirajući na radikalnu ljevicu i ekstremnu desnicu.

Francuski predsjednik je nedavno rekao da će ukoliko njegova koalicija pobijedi, poslije drugog kruga izbora 19. juna, okupiti političke, ekonomske i društvene snage, ali i građane izabrane žrijebom, da pokrenu reforme za poboljšavanje kupovne moći, ekologije, penzija i institucija.

Glasanje počinje danas u nekoliko francuskih prekomorskih teritorija kao što su Gvadelup i Martinik.

Bonus video: