Senik: Ukrajina uspostavila dvije izvozne rute žitarica preko Poljske i Rumunije kako bi spriječila globalnu krizu

Rat u Ukrajini - 109. dan

58068 pregleda 47 komentar(a)
Senik, Foto: Reuters
Senik, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.06.2022. 21:46h
Završeno
19:49h

Ukrajina je uspostavila dvije rute za izvoz žitarica, kroz Poljsku i Rumuniju, kako bi spriječila globalnu prehrambenu krizu, izjavio je danas pomoćnik šefa ukrajinske diplomatije Dmitro Senik, prenijela je agencija Rojters na svom sajtu.

Senik je na bezbjednosnom forumu "Dijalog Šangri La" u Singapuru rekao da je globalna bezbjednost hrane ugrožena jer je ruska invazija zaustavila ukrajinski crnomorski izvoz žitarica, uzrokujući opštu nestašicu i skok cijena.

Ukrajina je prije ruske invazije bila najveći svjetski proizvođač suncokretovog ulja i jedan od glavnih izvoznika pšenice, dok su milioni tona žitarica na lukama zbog ruske blokade.

"Ukrajina je bila u pregovorima sa baltičkim državama o dodavanju trećeg koridora za izvoz hrane. Te rute nisu savršene jer stvaraju određena uska grla, ali dajemo sve od sebe da razvijemo te rute", rekao je Senik za agenciju Rojters.

On nije iznio detalje koliko je žitarica već premješteno ili će biti prebačeno ovim rutama.  

19:44h

Direktor ruske nevladine organizacije (NVO) Komitet protiv torture najavio je danas svoje raspuštanje, smatrajući kao "uvredu i klevetu" proglašenje te organizacije za "stranog agenta".

"Ne želimo da nastavimo da radimo sa etiketom da smo strani agenti. Tu kvalifikaciju smatramo uvredom i klevetom", napisao je danas na Telegramu Sergej Babinec i dodao da su članovi NVO danas donijeli odluku o raspuštanju.

Babinec je dodao da uprkos korisnosti misije organizacije, "vlasti su godinama pokušavale da je učine stranom i štetnom". Ocijenio je da "vlasti šalju signal da tortura postaje (ili je već postala) dio vladine politike".

Komitet protiv torture, osnovan 2000. godine, vodi kampanju kako bi primorao vlasti da istraže maltretiranje čiji su počinioci pripadnici strana snaga bezbjednosti. Taj komitet se posebno bavio situacijom u Čečeniji.

18:56h

Bivši britanski vojnik Džordan Getli ubijen je iz vatrenog oružja u Ukrajini, saopštila je njegova porodica na društvenim mrežama, dok je britanska diplomatija samo potvrdila smrt jednog britanskog državljanina, prenosi N1 Srbija.

Din Getli je na Fejsbuku objavio smrt svog sina koji je napustio britansku vojsku u martu „kako bi nastavio svoju karijeru kao vojnik na drugim poljima“.

Džordan Getli je otputovao u Ukrajinu posle „pažljivog razmatranja“, napisao je njegov otac, dodajući da je porodica u petak dobila vijest o njegovoj smrti.

„Podržavamo porodicu Britanca koji je poginuo u Ukrajini“, saopštilo je britansko ministarstvo spoljnih poslova, ne navodeći identitet niti okolnosti smrti.

Getli je rekao da je njegov sin ubijen iz vatrenog oružja u Sjeverodonjecku, na istoku Ukrajine, gdje se ruska ofanziva intenzivirala već nekoliko dana.

15:56h

Bezbjednosna zabrinutost koju je Turska istakla u svom protivljenju zahtjevima Finske i Švedske za članstvo u NATO-u je legitimna, izjavio je generalni sekretar zapadne vojne alijanse Jens Stoltenberg u nedelju u Finskoj, prenosi Rojters.

Stoltenberg je, tokom posjete finskom predsjedniku Sauliju Niinistu, rekao da je važno napomenuti da nijedan drugi saveznik u NATO-u nije pretrpio više terorističkih napada od Turske, i da stoga njenu zabrinutost treba shvatiti ozbiljno.

15:39h

Lider proruske separatističke Donjecke oblasti Denis Pušilin rekao je da se smrtne kazne izrečene dvojici Britanaca i jednom Marokancu zbog borbe na strani ukrajinske vojske neće mijanjati.

14:51h

Ruska vojska uništila je drugi most koji povezuje susjedne gradove Sjeverodonjeck i Lisičansk i granatirala treći, rekao je guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj.

On je ocijenio da je situacija u Sjeverodonjecku izuzetno teška i da će naredna dva dana biti odlučujuća, ali je i dodao da ruske snage do sada nisu uspjele da zauzmu grad, prenosi Bi-Bi-Si.

"Oni žele da u potpunosti odsjeku Sjeverodonjeck od mogućnosti da izvode ljude ili dovoze municiju i pojačanje", poručio je Gajdaj.

On smatra da će Rusija iskoristiti sve rezerve danas ili sjutra kako bi zauzela Sjeverodonjeck, kao i da bi mogli da napreduju u drugim pravcima kako bi potpuno odsjekli grad, preuzimanjem kontrole nad autoputem Lisišansk-Bahmut.

Ruske snage su 22. maja uništili Pavlogradski most između Sjeverodonjecka i Lisičanska u ukrajinskoj oblasti Lugansk.

13:59h

Rusija koristi veći odnos snaga i artiljeriju kako bi postepeno zauzela teritoriju u Sjeverodonjecku i oko ovog ukrajinskog grada, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije, a prenosi Rojters.

12:58h

Veza između ukrajinske nuklearne centrale Zaporožje na jugu zemlje, koja je pod ruskom kontrolom od početka marta, i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) ponovo je uspostavljena poslije gotovo mjesec i po dana prekida, objavio je ukrajinski operater Energoatom, prenosi Radio Slobodna Evropa.

12:03h

Ruske snage ispalile su krstareće rakete "Kalibr" koijima su uništile veliko skladište sa američkim i evropskim oružjem u ukrajinskoj Ternopilskoj oblasti, javio je Interfaks, pozivajući se na Ministarstvo odbrane Rusije, prenosi Rojters.

Ruske snage su takođe oborile tri ukrajinska borbena aviona SU-25 u blizini Donjecka i Harkova na istoku Ukrajine, dodaje Ministarstvo odbrane, a prenosi Interfaks.

Izmjena: 12:58h
10:47h

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović prihvatio je poziv ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da posjeti glavni grad Ukrajine, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Vlade.

10:47h

RSE: Zbog protivljenja ratu, ruskim muzičarima se otkazuju koncerti kod kuće

10:14h

U raketnom napadu na zapadnoukrajinski grad Čortkiv djelimično je uništen vojni objekat i povrijeđene su 22 osobe, rekao je danas na onlajn brifingu guverner Ternopoljske oblasti, prenosi Rojters.

Volodimir Truš je rekao da su četiri projektila pogodila grad, 75 kilometara južno od Ternopolja, u subotu u 20:46 po srednjeevropskom vremenu.

"Sve rakete su iz Crnog mora. Djelimično su uništeni vojni i civilni objekti. Žrtava nema, ali imamo povrijeđenih - 22 osobe su hospitalizovane", rekao je Truš, dodajući da je među povrijeđenima i 12-godišnje dijete.

"Četiri stambene zgrade su oštećene", rekao je on.

Izmjena: 12:06h
09:01h

Ukrajina i dalje kontroliše hemijsku fabriku "Azot" u Sjeverodonjecku gdje se nalaze stotine civila, rekao je danas guverner regiona Lugansk, prenosi Rojters.

Fabrika 'Azot' u Sjeverodonjecku
Fabrika "Azot" u Sjeverodonjeckufoto: Reuters

"Azot nije blokiran, vode se borbe na ulicama pored fabrike", rekao je Sergej Gajdaj na ukrajinskoj televiziji.

On je dodao da očekuje da će ruske snage upotrijebiti sve svoje napore da pokušaju da zauzmu grad bilo u nedjelju ili u ponedjeljak.

Gajdaj je juče rekao da je rusko granatiranje fabrike "Azot"  izazvalo snažan požar nakon curenja tona nafte, prenio je Rojters.

Izmjena: 14:56h
08:21h

U svom video obraćanju 12. juna, guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj rekao je da se borbe nastavljaju u ključnom istočnom gradu Sjevjerodonjecku, prenio je Kijev indipendent.

"Situacija je i dalje veoma teška u selu Toškivka, na sjeverozapadnoj periferiji Sjeverodonjecka", rekao je guverner.

Neeksplodirana granata u Lisičansku na istoku Ukrajine
Neeksplodirana granata u Lisičansku na istoku Ukrajinefoto: Reuters

Međutim, ukrajinske snage su uspješno blokirale napredovanje Rusije kod Popasne.

Izmjena: 09:04h
08:15h

Kineska vlada nije zainteresovana za konflikt u Ukrajini, ali ne vjeruje da sankcije Moskvi mogu da doprinesu rješavanju krize, rekao je kineski ministar odbrane Vej Fenge.

On je kazao da su sukob ili rat posljednje stvari koje bi Kina željela da vidi u Ukrajini.

"U isto vrijeme, ne vjerujemo da maksimalan pritisak ili sankcije mogu da riješe problem. Mogu da izazovu još tenzija i da naprave problem gorim", kazao je Vej, prenose agencije.

On je dodao da Kina nikada nije pružila bilo kakvu materijalnu pomoć Rusiji povodom krize u Ukrajini.

08:10h

Šta se dešavalo juče, 108. dana rata u Ukrajini pogledajte OVDJE

Bonus video: