Pušilin: Smrtna kazna za dva Britanca i Marokanca savršeno pravedna, došli su u Ukrajinu da za novac ubijaju civile

"Jasno je da su oni bili pripadnici ukrajinskih oružanih snaga i zbog toga su ratni zarobljenici, a ne plaćenici kako ih optužuju separatističke vlasti u Donjecku", rekao je portparol britanskog premijera

6834 pregleda 4 komentar(a)
Aslin, Piner i Sadun u zatvoru u Donjeckoj oblasti, Foto: Reuters
Aslin, Piner i Sadun u zatvoru u Donjeckoj oblasti, Foto: Reuters

Lider proruske separatističke Donjecke oblasti Denis Pušilin rekao je da se smrtne kazne izrečene dvojici Britanaca i jednom Marokancu zbog borbe na strani ukrajinske vojske neće mijanjati, javlja AP.

"Oni su došli u Ukrajinu da za novac ubijaju civile. Zato ne vidim uslove za bilo kakvo ublažavanje ili mijenjane kazne", rekao je Pušilin, lider oblasti koja je sudila Britancima i Markoncu.

Pušilin je rekao da je sud "izrekao savršeno pravednu kaznu" trojici boraca.

On je takođe optužio britanskog premijera Borisa Džonsona da ignoriše njihovu sudbinu i da nije kontaktirao separatističke vlasti, dodaje AP.

U subotu je Džonsonov portparol rekao da je "zaprepašćen" smrtnim kaznama izrečenim Britancima Ejdenu Aslinu i Šonu Pineru i Marokancu Brahimu Sadunu.

"Jasno je da su oni bili pripadnici ukrajinskih oružanih snaga i zbog toga su ratni zarobljenici, a ne plaćenici kako ih optužuju separatističke vlasti u Donjecku", rekao je portparol.

Prema informacijama koje su objavile njihove porodice, Aslin i Piner u zemlji žive od 2018.

Ujedinjene nacije su u petak izrazile zabrinutost zbog smrtnih kazni koje su zatvorenicima izrekli proruski pobunjenici.

Bonus video: