Putin smijenio zamjenicu šefa ruske agencije za saradnju sa dijasporom koja je bila protiv rata u Ukrajini

Poklonskaja je rekla da čeka rješavanje "strašnog sukoba", povratak ruskih vojnika i civila "na svoju zemlju", kao i obnovu porušene infrastrukture i odnosa

3962 pregleda 4 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Predsjednik Rusije Vladimir Putin smijenio je danas zamjenicu šefa ruske agencije za saradnju sa dijasporom (Rosotrudničestvo) Nataliju Poklonskaju koja je ranije oštro kritikovala ruski napad na Ukrajinu.

Putin u ukazu nije naveo razlog smjene Poklonskaje koja je na tu dužnost imenovana 2. februara.

Među onima koji nijesu podržali rusku agresiju na Ukrajinu bila je i Poklonskaja, koja je izjavila da ne želi da bombe padaju na Kijev ili bilo koji drugi ukrajinski grad, a takođe je rekla da slovo Z koje koristi vojska simbolizuje "tugu i tragediju".

Ona je rekla da čeka rješavanje "strašnog sukoba", povratak ruskih vojnika i civila "na svoju zemlju", kao i obnovu porušene infrastrukture i odnosa.

Šef Rosotrudničestva Jevgenij Primakov je poslije posljednje izjave obećao da će izvući zaključke i rekao da su simboli Z i V postali "popularni simbol podrške" ruskoj vojsci.

Državni savjet Krima, gdje je ona poslije aneksije Krima bila na funkciji državnog tužioca, predložio je da joj se oduzmu državne nagrade.

Bonus video: