Moguć trgovinski rat: Velika Britanija će iznijeti planove za promjenu pravila o trgovini sa Sjevernom Irskom

ritanija već mjesecima prijeti da će prekinuti Sjevernoirski protokol, sporazum za britansku regiju koji je sklopila vlada premijera Borisa Džohnsona kako bi osigurala trgovinu nakon Bregzita i širi trgovinski sporazum između Brisela i Londona

7096 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Velika Britanija će u ponedjeljak, 13. juna, iznijeti planove za promjenu nekih pravila koja regulišu trgovinu sa Sjevernom Irskom nakon Bregzita, u potezu koji će podstaći napetosti s Evropskom unijom (EU) i mogući "trgovinski rat", ocjenjuje Rojters, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Britanija već mjesecima prijeti da će prekinuti Sjevernoirski protokol, sporazum za britansku regiju koji je sklopila vlada premijera Borisa Džohnsona kako bi osigurala trgovinu nakon Bregzita i širi trgovinski sporazum između Brisela i Londona.

Kao dio sporazuma, Sjeverna Irska je zapravo ostala na jedinstvenom tržištu robe EU kako bi očuvala otvorenu granicu s Irskom, članicom EU koja je bila ključna za mirovni sporazum iz 1998. godine.

No, to je zahtijevalo carinske provjere robe koja se kreće iz Britanije u Sjevernu Irsku, za koju probritanske zajednice u Sjevernoj Irskoj kažu da nagriza njihovo mjesto u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Zakon će u ponedjeljak parlamentu predstaviti ministarka vanjskih poslova Liz Tras.

Napetosti su tinjale mjesecima između Londona i Brisela o protokolu, a britanski ministri optužuju EU za nametanje pravila.

Kritičari londonskog plana, uključujući predstavnike mliječne, proizvodne i logističke industrije u pokrajini, kažu da će njegovo jednostrano djelovanje naštetiti poslovanju i unijeti novu neizvjesnost.

Trgovinski rat

Brisel vjeruje da bi svaka jednostrana promjena mogla narušiti međunarodno pravo i mogla bi odgovoriti pravnim postupkom i nametanjem carina - rizik u vrijeme kada je britanska inflacija postavljena na deset posto, a privreda se smanjuje.

Britanski ministar za Sjevernu Irsku Brendon Luis insistirao je u nedjelju da je sporazum u skladu sa zakonom.

Očekuje se da će predložiti "zeleni kanal" za promet robe iz Britanije u Sjevernu Irsku, ukidanje pravila koja sprečavaju pokrajinu da koristi poresku pomoć i okončanje uloge Evropskog suda pravde kao jedinog arbitra, prema izvještajima.

Plan će biti test Džonsonovog autoriteta nakon što su mu se prošle sedmice četiri od deset njegovih poslanika usprotivila u glasanju o povjerenju.

Takođe je vjerovatno da će izazvati uzbunu u Vašingtonu.

Predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi rekla je da neće biti trgovinskog sporazuma između SAD i Velike Britanije ako London ukine protokol.

Irski Šin fejn, nacionalistička stranka koja je odnijela istorijsku pobjedu na izborima u Sjevernoj Irskoj prošlog mjeseca, rekla je da će Britanija "nesumnjivo" prekršiti zakon jednostranom promjenom protokola.

Bonus video: