Habek predlaže izmjene zakona protiv kartela

On je naveo da njegov plan neće imati trenutnog efekta, već bi pomogao u budućnosti

3773 pregleda 0 komentar(a)
Habek, Foto: Reuters
Habek, Foto: Reuters

Njemački vicekancelar i ministar za ekonomiju i klimu Robert Habek najavio je danas da će predložiti izmjene zakona protiv kartela, radi pritiska na naftne kompanije zbog slabog efekta umanjenja poreza na gorivo.

"Oporezivanje ekstraprofita nema podršku većine u (vladajućoj) koaliciji. Sada je moj predlog da izmijenimo zakon protiv kartela, da napišemo zakon koji ima 'kandže i zube'", rekao je Habek.

Habekovim predlogom, njemačka antimonopolska agencija dobila bi moć da detaljno provjeri finansije kompanija i da lakše izriče kazne. Habek takođe predlaže da se omogući dioba kompanija.

On je naveo da njegov plan neće imati trenutnog efekta, već bi pomogao u budućnosti.

Vodeći političari iz Socijaldemokratske partije kancelara Olafa Šolca i partije Zelenih zatražili su uvođenje poreza na ekstraprofit koji naftne kompanije ostvaruju od skoka cijena nafte zbog rata u Ukrajini. Treća partija u vladajućoj koaliciji, Slobodne demokrate ministra finansija Kristijana Lindnera, oštro je odbacila taj zahtjev.

Tromjesečno umanjenje poreza na gorivo stupilo je na snagu 1. juna. Ono je dio šireg paketa mjera za ublažavanje finansijskih posljedica ruske invazije na Ukrajinu. Uprkos umanjenju, postoji puno pritužbi na cijene goriva na pumpama, koje su isprva pale, da bi se vratile na početni nivo.

Predstavnici kompanija insistiraju na tome da je umanjenje uračunato u cijene, ali tvrde da su pod pritiskom zbog njihovog stalnog rasta. Mnogi njemački političari, zbog optužbi u javnosti da je plan ispao skupi neuspjeh, optužuju naftne kompanije da koriste umanjenje poreza da dodatno zarade.

Bonus video: