Evropski lideri pozvali da se Ukrajini odmah dodijeli status kandidata za članstvo u EU

112. je dan invazije Rusije na Ukrajinu

42104 pregleda 25 komentar(a)
Johanis, Dragi, Zelenski, Makron i Šolc, Foto: Rojters
Johanis, Dragi, Zelenski, Makron i Šolc, Foto: Rojters
Ažurirano: 16.06.2022. 22:48h
Završeno
22:46h

Sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Aleksij Danilov rekao je da je Zelenski održao sastanak da procijeni prijetnje od dalje invazije iz Bjelorusije i zatražio provjeru spremnosti u četiri oblasti, prenosi Kijev Independent.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je na provjeru spremnosti u slučaju invazije iz Bjelorusije.

Danilov nije precizirao gdje će se provjere održati.

21:24h

Ukrajina sama treba da odluči da li da prihvati bilo kakve teritorijalne ustupke prema Rusiji u cilju okončanja rata, rekao je francuski predsjednik Emanuel Makron u intervjuu televiziji TF1 tokom posjete Kijevu, prenosi Rojters.

„Ovo je na Ukrajini da odluči“, rekao je Makron na pitanje koje ustupke, uključujući i na svojoj teritoriji, Ukrajina treba da prihvati, dodajući: „Mislim da je naša dužnost da se držimo naših vrijednosti, međunarodnog prava, a time i Ukrajine“.

Lideri Njemačke, Francuske i Italije, koje je Kijev u prošlosti kritikovao zbog podrške koju smatra previše opreznom, posjetili su u četvrtak Ukrajinu i ponudili nadu u članstvo u EU zemlji koja traži za oružje kako bi se odbranila od invazije Rusije.

21:23h

Francuski predsjednik Emanuel Makron zatražio je od francuskog proizvođača oružja Nekter da poveća proizvodnju haubica Cezar pošto je obećao da će poslati još šest sistema naoružanja ukrajinskoj vojsci, rekao je izvor blizak francuskom ministarstvu odbrane, prenosi Rojters.

Makron je uoči posjete Kijevu u četvrtak pozvao Nekstera da „revidira svoju organizaciju kako bi mogao da radi u „ratnom” režimu kako bi mogao mnogo brže da proizvodi cezare za francusku vojsku“, rekao je izvor.

Francuska vojska ukupno ima manje od 80 takvih artiljerijskih sistema naoružanja.

20:18h

Prenosivi raketni sistemi "Stinger" i protivtenkovski sistemi "Džavelin" koje je Zapad isporučio Ukrajini već se prodaju na crnom tržištu, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

20:09h

Ukrajinski pregovarač na mirovnim pregovorima Mihail Podoljak u četvrtak je odbacio najnovije komentare Rusije o spremnosti da nastavi pregovore kao „pokušaj da se prevari svijet“.

Rusija je, rekao je on u onlajn objavi, željela da ostavi utisak da je spremna da razgovara dok planira da zabije nož u leđa Ukrajini, prenosi Rojters.

"Kijev bi se definitivno vratio pregovorima, ali samo u pravo vrijeme", dodao je on.

19:05h

Energetska bezbjednost Evrope nije u neposrednom riziku zbog toga što je Rusija u četvrtak smanjila isporuke gasa većem broju evropskih zemalja, rekao je portparol Evropske komisije.

„Na osnovu naše jutrošnje razmjene sa nacionalnim vlastima preko Koordinacione grupe za gas, nema naznaka trenutnog rizika za sigurnost snabdijevanja“, rekao je portparol, dodajući da Brisel i nacionalne vlasti zemalja pažljivo prate situaciju, prenosi Rojters.

18:53h

Bijela kuća je u četvrtak saopštila da „vrlo naporno radi da sazna više“ o dvojici američkih državljana koji su nestali u Ukrajini i strahuju da će biti zarobljeni, prenosi Rojters.

Aleksandar Druke (39) iz Tuskaluse u Alabami i Andi Huinh (27) iz Alabame, poslednji put su bili u kontaktu sa svojim porodicama 8. juna i nisu se vratili iz misije oko Harkovske oblasti u istočnoj Ukrajini, gdje su se dobrovoljno prijavili da se bore.

18:53h

Rusija je lagala kada je za nedavni pad izvoza gasa okrivila tehničke probleme, rekao je u četvrtak italijanski premijer Mario Dragi, optužujući Moskvu da koristi svoje zalihe gasa iz političkih razloga, prenosi Rojters.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ranije da smanjenje snabdijevanja u prethodna dva dana nije bilo unaprijed smišljeno, već da se odnosi na probleme održavanja.

17:51h

Lideri Francuske, Njemačke, Italije i Rumunije su za to da se Ukrajini "odmah" zvanično dodijeli status kandidata za članstvo u EU, rekao je danas francuski predsjednik Emanuel Makron na zajedničkoj konferenciji za novinare sa evropskim vođama i ukrajinskim predsjednikom u Kijevu.

"Svi četvoro podržavamo to da se odmah da status kandidata za članstvo", rekao je Makron.

On je dodao da uz taj status ide mapa puta koja takođe podrazumijeva da se uzme u obzir situacija na Balkanu i u susjedstvu, posebno u Moldaviji.

Makron je govorio poslije zajedničkih razgovora koje su on, njemački kancelar Olaf Šolc, italijanski premijer Mario Dragi i rumunski predsjednik Klaus Johanis imali danas sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu.

Makron, Šolc i Dragi doputovali su danas u posjetu Kijevu specijalnim vozom, da pokažu podršku Ukrajini. U Kijev je odvojeno danas stigao i Klaus Johanis, predsjednik Rumunije koja je bila jedna od ključnih destinacija za ukrajinske izbjeglice.

Italijanski premijer Mario Dragi potvrdio je da Italija "hoće Ukrajinu u Evropskoj uniji".

"Danas je najvažnija poruka naše posjete da Italija hoće Ukrajinu u Evropskoj uniji", rekao je Dragi na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije razgovora sa Zelenskim.

Makron, Šolc i Dragi u Ukrajini
Makron, Šolc i Dragi u Ukrajinifoto: Reuters

Evropska unija treba iduće nedelje da odluči da li će dati Ukrajini zvaničan status kandidata za članstvo.

Makron je najavio i da će Francuska isporučiti Ukrajini dodatnih šest samohodnih haubica "cezar", poznatih po svojoj preciznosti, pored već isporučenih 12.

Evropske vođe su obišle danas Irpin u predgrađu Kijeva razorenog u prvim nedjeljama ruske invazije Ukrajine. Konstatujući načinjenu štetu njemački kancelar je osudio "brutalnost ruskog rata agresije, čiji cilj je samo da uništi i da osvoji".

"Nedužni civili su pogođeni, kuće su razorene. Cio jedan grad je razoren a nije imao nikakvu vojnu infrastrukturu", rekao je Šolc.

Četvorica vođa su se poslije vratili u centar Kijeva na razgovore sa predsjednikom Zelenskim prije zajedničke konferencije za novinare.

17:15h

Brodovi natovareni žitom i metalima uskoro će napustiti luku Mariupolj u Azovskom moru, a pošiljke bi potencijalno bile usmjerene ka Bliskom istoku, rekao je u četvrtak proruski separatistički lider Denis Pušilin novinskoj agenciji Interfaks, prenosi Rojters.

Mariupolj, na južnoj obali Ukrajine, pao je pod kontrolu ruskih i separatističkih snaga u maju nakon višemjesečne opsade.

Denis Pušilin, lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), rekao je da su planovi da luka do kraja godine može da pretovari oko milion tona tereta.

"Što se tiče izvoza, biće to metali, a nešto kasnije žito“, rekao je Pušilin.

17:04h

Njemački kancelar Olaf Šolc rekao je u četvrtak da njegova vlada podržava davanje zvaničnog statusa Ukrajini i Moldaviji kao kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, istovremeno naglašavajući da kandidati moraju da ispune jasne kriterijume za pristupanje, prenosi Rojters.

„Ukrajina pripada evropskoj porodici“, rekao je on tokom posjete Kijevu zajedno sa liderima Italije i Francuske.

16:59h

Ambasada: Bezuslovno članstvo Ukrajine u Alijansi jedino je u stanju da neutrališe rusku prijetnju koja se na zaustavlja

16:58h

Da li Ukrajina gubi rat i da li je Rusija strateški propala: "Krv za svaki metar zemlje"

15:26h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prihvatio je poziv Olafa Šolca da učestvuje na sljedećem samitu G7 krajem juna u Bavarskoj, rekao je njemački kancelar danas u Kijevu gdje je došao u posjetu zajedno sa francuskim predsjednikom i italijanskim premijerom.

Zelenski
Zelenskifoto: Reuters

"Hvala Zelenskom što je prihvatio moj poziv da prisustvuje samitu G7" industrijski najrazvijenijih zemalja koji se održava od 26. do 28 juna u kompleksu dvorca Elmau na jugu Njemačke, napisao je Šolc na Tviteru.

On nije precizirao da li će Zelenski, koji nije napustio Ukrajinu od početka ruske invazije 24. febraura, doći lično u Bavarsku ili će se obratiti učesnicima preko video veze.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron, njemački kancelar Olaf Šolc i premijer Italije Mario Dragi danas su došli u posjetu Kijevu kako bi izrazili podršku Evropske unije (EU) otporu Ukrajine ruskoj invaziji.

13:25h

Francuski predsjednik Emanuel Makron, njemački kancelar Olf Šolc i italijanski premijer Mario Dragi susreli su se danas, tokom posjete Kijevu, sa ukrajinskim kolegom Volodomirom Zelenskim.

a
foto: Reuters

Susret Makrona i Zelenskog prvi je od početka ruske invazije u februaru, podsjeća Rojters.

a
foto: Reuters
13:00h

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kaže da nedavna smanjenja isporuka ruskog gasa za evropske potoršače nisu bila namjerna, već zbog problema sa održavanjem turbina izazvanim sankcijama, prenosi Rojters.

Snabdijevanje ruskim gasom u Evropi dodatno je opalo, što izaziva zabrinutost oko dopunjavanja skladišta za zimu, konstatuje britanska agencija.

Bonus video: